Svaki deveti građanin Srbije prima socijalnu pomoć

Sve je veći broj stanovnika i porodica u Srbiji koji imaju potrebu za sistemom socijalne zaštite.
Svaki deveti građanin Srbije prima socijalnu pomoć
Foto: 021.rs
Prema izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu evidentirano je 707.188 korisnika centara za socijalni rad koji koriste neku od usluga ili prava iz socijalne zaštite, izjavila je za Danas direktorka Komore socijalne zaštite Sandra Perić.
Ako se uzme u obzir da u našoj zemlji, prema Popisu stanovništva iz 2022. živi 6.647.003 građana proizilazi da skoro svaki deveti stanovnik prima neku vrstu socijalne pomoći.
 
Komentarišući ove podatke, Perić kaže da je evidentiran broj korisnika prošle godine ujednačen u odnosu na 2021. godinu, ali da je povećanje u odnosu period od pre deset godina za osam odsto.
 
Napominje da je od 2013. do 2018. godine broj korisnika rastao, da bi se 2018. godine postepeno smanjivao i poslednjih godina je ujednačen.
"Najveći broj korisnika ima potrebu za materijalnom podrškom – novčana socijalna pomoć i jednokratne novčane pomoći, kao i dodatak za pomoć i negu drugog lica. Osim toga, povećana je i potreba za obezbeđivanjem zaštite dece, veliki je broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, veliki broj starijih lica o kojima nema ko da brine, veliki broj lica sa intelektualnim i mentalnim teškoćama bez odgovarajuće porodične podrške", kaže sagovornica Danasa.
 
Kako objašnjava Perić, najčešći korisnici socijalne pomoći među decom, osim dece iz materijalno ugroženih porodica, su deca čiji se roditelji spore oko roditeljskog prava, deca u sukobu sa zakonom, deca sa teškoćama u razvoju i deca žrtvr nasilja.
 
Kod odraslih i starijih korisnika, osim materijalno ugroženih, reč je o onima kojima je potrebna podrška zbog invaliditeta, ali i žrtvama nasilja.
Trenutno u Srbiji u 170 centara za socijalni rad je zaposleno oko 1.700 stručnih lica koji su zaduženi za pomenute probleme građana. Da je njihov broj nedovoljan ukazuju i iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti koji su za sutra najavili protest, a 15. decembra i štrajk upozorenja.
  • komsha

    08.12.2023 07:32
    napred samo
    ekonomski Ligar
  • Obozavam

    08.12.2023 07:30
    Dokone
    Sve je to napravio SNS? A da nije mozda raznih invalida iz ratova devedestih, bombardovanja i bolestina na sta i treba gradjani da dobiju pomoc, na koju inace nisu ni imali pravo pre ovih na vlasti?!
  • zgađen

    08.12.2023 07:13
    Ako laže koza, ne laže rog
    Toliki autoputevi, brze pruge, nakaze na vodi, fontane, stadioni,..., a siromašnih mnogo. Nešto ne štima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.