Odluke Vlade: Produženo ograničenje cene hleba, jednokratna isplata za korisnike socijalne pomoći

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500", za koji je propisana maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara.
Odluke Vlade: Produženo ograničenje cene hleba, jednokratna isplata za korisnike socijalne pomoći
Foto: 021.rs

Propisana proizvođačka cena je 46,31 dinara, a ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

Ograničavanje cene neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, a imaće pozitivan uticaj na potrošače, navodi se u saopštenju Vlade.
 
U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada je ograničila cene derivata nafte do 31. decembra.
 
Na današnjoj sednici usvojen je i zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade za više od 200.000 građana.
Ta jednokratna pomoć obuhvatiće korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica (korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica kojima isplatu dodatka vrše centri za socijalni rad, penzionere kojima isplatu dodatka za tuđu negu i pomoć vrši Republički fond penzijsko invalidsko osiguranja, a nije ostvario pravo na uvećani dodatak i invalidnu deca koja ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica) i korisnike posebne novčane naknade.
 
Ovim zaključkom obuhvaćena su i lica koja su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom, kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra.
 
Članovi Vlade usvojili su više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordiniraju aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti.
 
Obrazovana je Radna grupa za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, kojom će predsedavati premijerka Ana Brnabić, za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, a članovi su predstavnici resornog ministarstva, udruženja poljoprivrednika i predstavnici drugih relevantnih institucija.
 
Vlada je danas obrazovala i Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, a njen zadatak biće da predloži mere za unapređenje sistema socijalne zaštite u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja počelo je pregovore sa predstavnicima dva sindikata – zaposlenih u socijalnoj zaštiti i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi unapređenja ovog sistema.

  • Ona

    24.11.2023 11:38
    Ministarka za poljoprivredu je izjavila onomad kada su seljaci protestovali da tehnička vlada ne može da donosi uredebe.
    Znači, ipak može! I ko ovde nema pojma?
  • Tom

    24.11.2023 10:33
    Sholz
    A što ne ograniče cenu suvog pršuta? A šta će onaj ko jede sve osim hleba?
  • Map

    24.11.2023 08:51
    To bi bilo u redu kada bi pekari bili u obavezi da proizvode pola proizvodnje taj hleb od 54 din a ovako negde negde se moze pronaci ali oni zato deru po 80 di 100 din i niko ih ne kontrolise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.