Hleb neće poskupeti do kraja godine - a šta posle?

Predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica kaže da hleb "sava" sigurno neće poskupeti do kraja ove godine.
Hleb neće poskupeti do kraja godine - a šta posle?
Foto: 021.rs

Nakon toga će se, kaže, napraviti kalkulacija sa novim cenama struje, nafte i gasa, kako bi se videlo koliko su porasli troškovi proizvodnje.

On je za Betu rekao da pekari dobijaju brašno iz robnih rezervi po 24,20 dinara po kilogramu, ali samo za proizvodnju hleba "sava" koji u maloprodaji košta 54 dinara, pa je postignut dogovor sa državom da se cena ne povećava do kraja godine.

"Pekari sklapaju pojedinačne ugovore za kupovinu električne energije i gasa, pa ćemo videti koliko će to podići troškove proizvodnje. Najveći problem nam predstavlja rast cene nafte jer kada ona poskupi raste cena transporta i svake vrste ambalaže", rekao je Pralica.
 
Dodao je da pekari za peciva kupuju brašno po tržišnim cenama od 33-34 dinara po kilogramu, pa su zbog toga poskupela, ali da uvek nižim cenama nekoliko proizvoda pokušavaju da privuku kupce.
 
Cena običnih peciva, kako je rekao, još može da se drži pod kontrolom, ali filovanih nikako jer je skup materijal.
 
Pralica je rekao i da su troškovi proizvodnje hleba porasli zbog povećanja zarada zaposlenima, pa prodavci primaju ne kao ranije 35.000-40.000 dinara, nego 70.000 dinara, a pekari od 120.000 do 180.000 sa noćnim radom.
 
Cene hleba u okruženju, u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, su prema njegovim rečima nekoliko puta veće nego u Srbiji, pa nema vekne ispod 200 dinara.
"U Srbiji ima mnogo pekara i konkurencija je velika, što obuzdava rast cena, ali treba znati da svaka pekara mora dnevno da ima pazar 50.000-60.000 dinara da bi bila na 'nuli', odnosno pokrila samo troškove, bez zarade", rekao je Pralica.
 
Dodao je da pekari imaju 45 vrsta troškova, od klasičnih za brašno, energente, zarade, do troškova firmarina, nošenja na analizu proizvoda svakog mesaca i drugih.
  • Жоржо

    07.10.2023 13:06
    Чиста лаж за цену хлеба, макар у Хрватској. Бели хлеб, 600гр 1.26 евра (околина Вуковара).
  • Plaćač poreza

    07.10.2023 10:01
    A posle će poskupeti.
  • Popaj

    07.10.2023 09:48
    Posle ce novi parizer da poveca cenu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.