MUP i Tužilaštva: Došlo je do novih saznanja u vezi sa dojavama o bombama

MUP je naveo da su saznanja i dokazi o dojavama o bombama tehnički složeni, te da ne mogu još uvek ništa da saopšte za javnost.
MUP i Tužilaštva: Došlo je do novih saznanja u vezi sa dojavama o bombama
Foto: FoNet
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u zajedničkom postupanju sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, od početka novembra do danas preduzeli su niz radnji i aktivnosti radi identifikacije osumnjičenih i obezbeđivanju dokaza povodom pretnji koje se upućuju obrazovnim ustanovama, najviše osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Beograda, a u kojima se spominje navodno postavljanje eksplozivnih naprava - bombi u prostorijama ovih škola, navodi se u saopštenju MUP-a.
MUP dodaje da dosadašnjim radom posebno obučenih i opremljenih policijskih službenika u navedenim slučajevima nije otkrivena nijedna eksplozivna ili slična naprava, ili oruđe ili oružje koje može predstavljati opasnost po život ili zdravlje bilo koga, a posebno učenika škola kojima su upućene pretnje.
 
Policijski službenici posebnih službi MUP-a, koji su specijalizovani u oblasti borbe protiv terorizma i visokotehnološkog kriminala su, zajedno sa specijalizovanim tužiocima iz ovih oblasti, preduzeli niz policijskih i tužilačkih radnji kako u Srbiji, tako i putem međunarodne pravne pomoći prema stranim preduzećima koja se bave Internet uslugama, kao i prema stranim državnim organima.
"Saznanja i dokazi koji su tim prilikama razmenjeni, analizirani i utvrđeni su izuzetno tehnički složeni, ali su omogućili napredak u vođenju istrage koji nije moguće saopštiti javnosti u ovom momentu, zbog interesa uspešnog vođenja postupka i lišenja slobode osumnjičenih lica", ističe MUP u saoštenju.
 
MUP i tužilaštvo su apelovali na javnost da se pridržava uputstava nadležnih organa i da ima strpljenja u vezi sa konačnim rezultatima preduzetih dokaznih radnji, kao i saopštavanja potpunih informacija javnosti, za koje kažu da će biti pružene čim to bude bilo moguće.
 
"Ali svakako ne pre nego što bi njihovo otkrivanje moglo da ugrozi uspešnost lociranja i hapšenja izvršilaca, kao i potpunog obezbeđenja dokaza koji će voditi ka uspešnom krivičnom gonjenju i kažnjavanju učinilaca ovih krivičnih dela", navodi MUP.
 
Dojave o bombama u školama remete redovan rad ovih obrazovnih ustanova, a u neke škole one stižu skoro svakodnevno.
Zajedno: Lažne dojave o bombama i u beogradskim vrtićima 
 
Stranka Zajedno je pozvala policiju da hitno pronađe i kazni sve koji lažno dojavljuju prisustvo bombi u beogradskim obrazovnim ustanovama, uključujući, navodno - i dečje vrtiće.
 
Ta opoziciona stranka je saopštila da su njenim predstavnicima roditelji i vaspitači javili da je i "u nekoliko vrtića došlo do dojave o podmetnutim bombama".
 
"Policija obavlja uviđaj i pregleda objekte i za sada ni u jednom nije pronađena eksplozivna naprava, decu su zbrinule vaspitačice, a u nekim predškolskim ustanovama je javljeno roditeljima da, ako žel,e odvedu decu iz vrtića", piše u saopštenju.
 
Ta stranka se zahvalila policiji "na hitnoj terenskoj proveri", te istovremeno apelovala na policiju da mora da ima "jasan stav i proceduru" o ponašanju u takvim situacijama.
 
U saopštenju je navedeno je do apela došlo "jer je u jednom vrtiću Predškolske ustanove Zemun rečeno da sami procene rizik" dok je u drugim "ta odgovornost prebačena na roditelje".
 
Šapić: Lažne dojave o bombama u školama služe za "sakupljanje izbornih poena"
 
Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić osudio je pojedince koji svakodnevno dojavljuju podmetanje bombi u beogradskim školama i "tako mlatretiraju decu i zaposlene".
 
Ocenio je da oni to rade zarad "skupljanja poena pred izbore".
 
"Najljubaznije vas molim i trudiću se da rečima ne pokažem gnev i bes koji su me obuzeli kada su mi i jutros javili da ne prestaju dojave o bombama po beogradskim školama, koje već danima traju, i kojima se danima maltretiraju sva deca i zaposleni u njima. Apelujem i preklinjem da prestanete sa ovim i da potražite neko drugo mesto gde ćete sakupljati poene pred izbore, a da ostavite škole na miru, jer će se dece porazboljevati", kazao je Šapić, a preneo Beoinfo.
 
Dodao je da nijedna funkcija nije vredna toga da deca, umesto na nastavi, moraju da provode vreme van škole, da se smrzavaju i da se "ne daj bože razbole", dok se po proceduri ne proveri bezbednost školskih objekata zbog prijavljenih eksplozivnih naprava.
 
"Maltretirajte mene i sve one za koje smatrate da stoje na putu vaše sreće, ali molim vas, ostavite decu na miru. Još jednom apelujem da se oni koji se ponašaju neodgovorno dozovu pameti i da decu isključe iz svega ovoga", rekao je Šapić.
 
On je podsetio na to da ovo nije prvi slučaj i da je bilo i ranije dojava o bombama, poput vozila u javnom prevozu, ali da je "zloupotreba dece nešto beskrupulozno".
  • Професор

    09.12.2023 14:49
    Шта се правимо неуки када је познато да мејлови стижу из Украјине и Швајцарске, углавном.
  • Idimidodjimi

    09.12.2023 11:36
    Uh, 17.12. jedvachekanje, pa onda...
  • jasno ko dan

    08.12.2023 23:20
    Djilas i Solak, ko drugi. Prvi ima masinski mozak a drugi je u IT industriji, keramicar slozio mozaik ko u kupatilu, jos samo fugne da izvuce i popakuje ih u maricu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.