Crta uputila apel državnim službenicima da savesno obavljaju svoje dužnosti u izborima

Posmatračka misija nevladine organizacije Crta saopštila je danas da je uputila apel na adrese 1.600 državnih službenika da savesno obavljaju svoje dužnosti.
Crta uputila apel državnim službenicima da savesno obavljaju svoje dužnosti u izborima
Foto: 021.rs
Apelovali su na njih i da zaštite zakone, institucije i javni interes u izborima, nakon indicija koje su ukazale na moguće zloupotrebe državnih organa u slučajevima izborne korupcije.
 
Crta je dopis rukovodiocima u gradskim i opštinskim upravama u celoj Srbiji, koje je prosledila u saopštenju, poslala kako bi apelovala na njihovu ličnu i profesionalnu odgovornost, podsećajući ih da su zakonski obavezani da štite integritet institucija, javni interes i prava građana.
"Pozivamo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite da nelegitimni partikularni i privatni interesi nadjačaju zakone naše zemlje", navodi se u dopisu.
 
Iz Posmatračke misije su naveli da problemi koje dokumentuju u ovom, kao i u ranijim izbornim procesima, govore o sistemskom nezanemarivanju, zaobilaženju i zloupotrebi institucija države Srbije "radi sticanja nepoštene prednosti na izborima".
"Misija Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi / Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR), koja u punom kapacitetu posmatra ovogodišnje izbore, u više izveštaja je ponavljala preporuke za hitno rešavanje problema pritisaka na birače, kao i zloupotreba javnih resursa i javne funkcije", dodaje se u dopisu.
 
Crta je službenike podsetila na obaveze koje imaju na osnovu više zakona i Kodeksa ponašanja, kao i da slučaj kršenja istih Krivični zakonik prepoznaje kao nesavestan rad u službi, predviđajući nočanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine.
 
"Ne dovodeći u pitanje Vaše pravo na lično političko opredeljenje, podsećamo Vas da ste kao na visokoj funkciji prvenstveno odgovorni da štitite zakone i interese države i javnosti, ne dopuštajući da bilo koji partijski ili privatni interes bude pretpostavljen toj Vašoj obavezi", navodi se u dopisu.
  • Komtrolori

    09.12.2023 12:46
    Procena je da Vučić može da ukrade max 10% glasova na izborima. Opozicija ako bude imala savesne i motivisane kontrolore na svim mestima, onda će da mu smanje taj ukradeni % na 6 do 8%.
    A postoji još jedno ali ! A to ali su SNS glasači !
    Jer monstruozna stvar je da Vučić namešta krađu izbora da bi posle izbora potpisao nezavisnost Kosova. A SNS glasači pošto je takva situacija oko Kosova mogu da se predomisle, i baš na dan izbora zbog toga drugačije da glasaju. A oni ucenjeni SNS glasači koji moraju da slikaju listić, mogu recimo da posle slikanja listića ponište listić tako što zaokruže sve brojeve. A oni sa Bugarskim vozom, isto kada sa već popunjenim listićem kada dođu iza paravana, da zaokruže sve brojeve na tom listiću i ponište tako kupljen ili ucenjen glas za SNS i to onda ubace u kutiju. Jer ni SNS glasači ne daju Kosovo, možda na dan glasanja urade ovo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.