Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Bugarske Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre. 
 
Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.
Dodala je i da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, kao i za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope.
 
Navela je da je važan i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije i gradova poput Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.
"Uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da se koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i da možemo ovaj projekat simultano da završimo i sa jedne i sa druge strane granice. Reč je o važnom i velikom međunarodnom projektu“, rekla je ona.
 
Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da se puštanjem u rad gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske menja energetska mapa Evrope.
 
"Zato što interkonektor predstavlja garanciju za diversifikaciju i bezbednost snabdevanja ne samo za naše dve zemlje, već za ceo region i nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa“, poručio je Radev.
 
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da će puštanje u rad interkonektora doprineti poboljšanju energetske sigurnosti ne samo Srbije, već i cele Evrope.
 
Dodao je da je Azerbejdžan, pronalazeći partnera u Srbiji, proširio svoj prostor za izvoz gasa.
 
"Mi smo izvozili gas u osam zemalja, a sada je Srbija deveta zemlja u koju ćemo izvoziti gas. Sve su to evropske zemlje", naveo je Alijev.
 
Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je vrednost radova 85,5 miliona evra. 
 
Bespovratna pomoć Evropske unije za izgradnju gasovoda je 49,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji kredit od 25 miliona evra, za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.
Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok iz Bugarske i gasovodom iz Mađarske.
 
Novi gasni interkonektor omogućiće prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje što predstavlja 60 odsto ukune godišnje potrošnje Srbije.

Teme

GAS
  • Ташоли

    10.12.2023 12:14
    Све смо сазнали сем колико ће да кошта "демократски" гас из Азербејџана, који је успут, 20% у руском власништву (Лукоил)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija