Ko je Radomir Lazović: Prvi na listi "Srbija protiv nasilja"

Radomir Lazović nosilac je liste "Srbija protiv nasilja" za parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju, 17. decembra.
Ko je Radomir Lazović: Prvi na listi "Srbija protiv nasilja"
Foto: 021.rs
Ovaj rođeni Beograđanin je 2022. godine prvi put ušao u Narodnu skupštinu Srbije kao narodni poslanik, u kom je bio predsednik poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo". On je i kopredsednik stranke Zeleno-levi front.
 
Za nešto više od godinu dana imao je, prema podacima Otvorenog parlamenta, ukupno 254 govora i 12 predloženih zakona.
Od toga je Lazović u parlamentu, kako je i sam rekao u intervjuu za portal 021.rs, imao ukupno osam sati govora na temu i predlog o formiranju Anketnog odbora zbog masovnih ubistava 3. i 4. maja.
 
Lazović je bio na protestima protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine krajem jula 2022. godine, viđen je iste godine i na protestima na Šodrošu, kao i na brojnim drugim dešavanjima.
Bio je istaknut i na protestima "Srbija protiv nasilja", koji su krenuli nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u maju ove godine. Protesti su se u Beogradu održavali 27 nedelja za redom, a organizovani su i u drugim mestima i gradovima širom Srbije. Okončani su nakon raspisivanja izbora.
 
Ko je Radomir Lazović?
 
Lazović je rođen 1980. godine u Beogradu.
 
Kako ističe u svojoj biografiji, od 2010. godine je aktivan na nezavisnoj umetničkoj i aktivističkoj sceni kroz neformalni kolektiv Ministarstvo prostora, čije su polje delovanja urbane transformacije Beograda i drugih gradova u Srbiji.
 
Profesionalno se bavio dizajnom i radio je kao art direktor i tehnički urednik nekoliko arhitektonskih, ekonomskih i turističkih časopisa.
 
Napominje da je učestvovao u kreiranju društvenog centra u nekadašnjoj zgradi "Inex filma" na Karaburmi, koji je ubrzo postao centar alternativne kulture u kojem su do oktobra 2015. godine organizovane brojne manifestacije, izložbe, akcije, koncerti i performansi.
 
Od 2013. do 2015. godine bio je član Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a od 2015. do 2017. godine predsednik upravnog odbora NKSS.
 
Politička karijera: Bez skandala, uz viralne govore
 
Radomir Lazović jedan je od osnivača pokreta Ne davimo Beograd, koji je od avgusta ove godine upisan u registar političkih stranaka pod zajedničkim nazivom Zeleno-levi front, u kom je kopredsednik.
 
Uz Ne davimo Beograd, ovu stranku čine i Inicijativa za Požegu, Udruženje građana "Naš izbor", Građanski pokret "Kritična masa Kula", Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Lajkovac.
 
Tokom svoje političke karijere nije imao skandale iako su tabloidni mediji često stavljali upravo njega na svoje naslovne strane. Na beogradskim izborima 2022. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada, a podneo je ostavku neposredno po potvrđivanju odborničkog mandata.
 
Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je na parlamentarnim izborima 2022. sa liste "Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović".
 
U 13. sazivu Skupštine Srbije bio je član Odbora za  prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, kao i Odbora za zaštitu životne sredine. 
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije od 30. avgusta 2022. godine, kao narodni poslanik je imao mesečnu platu od 130.000 dinara. U podacima nije navedeno da li ima neku pokretnu ili nepokretnu imovinu i ostalo, a navodi se i da nema depozit u banci.
Lazović je na društvenim mrežama postao popularniji kada se na sednici Skupštine Srbije na kojoj se diskutovalo o Kosovu obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je bio u poslaničkim klupama, rečima pesme Maje Berović.
 
"Izgleda da ne može da se odluči da li je predsednik, premijer, predsednik mesne zajednice i, kao što stih jedne popularne pesme kaže, 'ti lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo'. Mi smo kao društvo skrenuli s puta", rekao je u septembru prošle godine Lazović.
 
Na ovu konstataciju je Vučić odgovorio: "Niti lutam, niti sam beba", a cela interakcija obišla je zemlju i region.
 
Podsetimo, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u više desetina opština u Srbiji održavaju se u nedelju, 17. decembra.

Komentari 26

  • Dusan

    12.12.2023 23:09
    Kucni savet
    Takvi kao Lazovic,Cuta,Milivojevic,Marinika ,Aleksic mogli bi samo da budu predsednici kucnog saveta ,pod uslovom da ih neko izabere
  • Bora

    12.12.2023 21:58
    Balkanski špijun
    "mala je ovo zemlja, koliki je on izdajnik..."
  • Marija

    12.12.2023 15:04
    Realan. Pravičan. Kulturan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija