Finansijska istraga protiv 11 osumnjičenih za pranje 400 miliona dinara: Proverava im se imovina

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naredilo je sprovođenje finansijske istrage protiv 11 osumnjičenih koji su uhapšeni prošle sedmice zbog pranja 400 miliona.
Finansijska istraga protiv 11 osumnjičenih za pranje 400 miliona dinara: Proverava im se imovina
Foto: Pixabay
Oni su uhapšeni i zbog poreske prevare i poreske utaje, kojima je oštećen budžet Srbije za više od 122 miliona dinara. 
 
Finansijske istrage su naređene jer se sumnja da osumnjičeni poseduju znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela, saopštilo je VJT. 
 
Tužilaštvo je protiv dvoje osumnjičenih i članova porodice jednog od njih naredilo zabranu raspolaganja imovinom, odnosno s tri kuće na teritoriji opština Savski venac, Obrenovac i Čukarica, stanom na opštini Čukarici i sa devet parcela u Obrenovcu, dva automobila, privrednim društvom i udelom koje to privredno društvo ima u drugom privrednom društvu. 
Istraga je pokrenuta protiv: I.V, V.V, S.V i S.V, D.J, L.Ć, V.A, M.M. i M.M, M.R. i R.R. 
 
S.V i S.V, D.J, M.R, M.M, i M.M. se sumnjiče da su kao odgovorna lica privrednih društava iz Beograda, Bačke Palanke i okoline Sremske Mitrovice, od 2019. do polovine 2023. godine, na osnovu lažnih računa o prometu robe i usluga koji nije izvršen, prenosili novac na račune privrednih društava I.V. i V.V. u iznosu od oko 396 miliona dinara. 
 
Sumnja se da je I.V., preko svog preduzeća, izdavao lažne račune o navodnoj kupoprodaji robe i zajedno sa V.V. podizao taj novac, deo zadržavao za sebe, a potom veći deo vraćao ostalim osumnjičenima D.J, M.R, M.M, M.M, S.V. i S.V, koji su taj novac koristili, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti, navelo je VJT. 
Takođe, sumnja se da su L.Đ. i V.A. pomogli osumnjičenima I.V. i M.R. u pranju novca tako što su sačinjavali i ispostavljali lažne račune o navodno izvršenom prometu roba i usluga i evidentirali ih u knjigovodstvenu dokumentaciju privrednih društava, čija su odgovorna lica V.V. i I.V. 
 
D.J, M.M, M.M, M.R, S.V. i S.V. se sumnjiče i za poresku prevaru, koji su počinili tako što su umanjivali poresku obavezu ili neosnovano zahtevali povraćaj PDV koji im je isplaćen. 
 
S.V. i S.V. se sumnjiče za poresku utaju neosnovanim umanjivanjem osnovice na dobit pravnih lica kako bi izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica. 
 
Osumnjičeni za poresku prevaru i poresku utaju su, kako se sumnja, na taj način oštetili budžet za više od 122 miliona dinara.
  • ex chapman

    12.12.2023 11:49
    uhapsen
    pa ce biti oslobodjen cim prodju izbori
    a onda ce tuziti drzavu za sve vreme provedeno u pritvoru i dobiti naknadu - od nasih para

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.