Ko je Ivica Dačić: Do vlasti bez njega - teško

Nosilac parlamentarne liste na izborima 17. decembra Socijalističke partije Srbije (SPS) "Ivica Dačić - premijer Srbije" jeste čovek koji je više od 30 godina deo vladajuće većine.
Ko je Ivica Dačić: Do vlasti bez njega - teško
Foto: 021.rs
Ovo je drugi put u dve godine da se lista SPS-a za parlamentarne izbore nazove tako, a o mogućnostima da se ova Dačićeva titula i ostvari, uveliko se diskutuje u javnosti. 
 
Teško je kratko sumirati karijeru dugu tri decenije, sve uspone i nula padova koje je Dačić imao od kraja dvadesetog veka do danas.
 
On je samo tokom prethodnih deset godina menjao funkcije od premijera, preko predsednika Skupštine Srbije, do ministra spoljnih poslova, što nikako nije izuzetak ni u godinama pre toga.
Kako je Dačić postao "školovani političar"?
 
Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine. Završio je Gimnaziju "Stevan Sremac" u Nišu. Diplomirao je na Odseku za novinarstvo 1989. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
 
Političku karijeru je započeo u fakultetskoj organizaciji Savez komunista, a 1990. postaje prvi predsednik mladih socijalista Beograda.
 
Devedesete u Srbiji i regionu bile su, najblaže rečeno, nestabilne. Svega je bilo - od rata, preko protesta, sankcija, bombardovanja i svega između. Ipak, mladi Dačić uspeo je u ovom periodu ne samo da započne nego i da razvije svoju karijeru, kako sam kaže, školovanog političara.
Poslanik u Skupštini Srbije bio je u pet mandata, a prvi put je to bilo u sazivu od 1991. do 1993. godine.
 
U isto vreme postaje i portparol Socijalističke partije Srbije, a na ovoj poziciji zadržava se do 2000. godine.
 
Lider SPS-a u to vreme bio je nekadašnji autokratski predsednik Srbije Slobodan Milošević, a Dačić je u prošlosti ponosno isticao da ga od početka karijere zovu "mali Sloba".
 
Hvalio je Miloševićevu "vizionarsku politiku" i žalio "što nas je Milošević odlaskom u Hag ostavio da lutamo kao guske u magli".
 
Poslednje decenije dvadesetog veka, Dačić je kao narodni poslanik bio predsednik Odbora za javno informisanje, kao i član Odbora za spoljno-političke odnose. 
 
Nakon petooktobarske revolucije 2000. godine, kada je pao Miloševićev režim, Dačićeva politička karijera nije se zaustavila. 
 
  
Foto: FoNet (Milica Vučković)
 
U prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine je bio ko-ministar za informisanje, kao i član Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine.
 
Nakon vanrednih parlamentarnih izbora krajem 2003. godine bio je poslanik u parlamentu, a 2004. se čak kandidovao i za predsednika. 
 
Slobodan Milošević je u međuvremenu odveden u Hag i pred Međunarodnim tribunalom optužen za genocid i ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu tokom devedesetih. Presudu, međutim, nikada nije dočekao, pošto je preminuo u pritvoru tokom suđenja 2006. godine.
 
Nakon Miloševićeve smrti, Dačić postaje predsednik Socijalističke partije Srbije, gde se zadržao do današnjeg dana.
 
Nakon izbora 2008. godine postaje prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Iste godine potpisuje Deklaraciju o političkom pomirenju sa Borisom Tadićem, tadašnjim predsednikom Demokratske stranke, koja je bila jedna od predvodnica antirežimskih protesta tokom vremena Miloševićevog režima.
 
Na godišnjoj skupštini SPS-a 2009. godine, stranka donosi odluku da se reformiše kao partija "moderne levice i socijaldemokratske orijentacije". Ipak, danas SPS važi za proruski orijentisanu stranku.
 
Tokom svog mandata u Vladi do 2012. godine, Dačić postaje i jedan od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
 
Socijalisti su vlast sa demokratama delili do narednih izbora, kada upravljanje državom preuzima Srpska napredna stranka, na čelu sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.
 
Promenom vlasti, menja se i koalicija u kojoj se SPS nalazi. Tako je Dačić u novoj Vladi, pod naprednjacima, obavljao funkciju premijera i ministra unutrašnjih poslova. U istom mandatu, Vučić je bio potpredsednik Vlade i ministar odbrane.
 
Nakon izbora 2014. godine postaje prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a na ovoj funkciji zadržava se do 2020. godine, kada postaje predsednik Skupštine Srbije.
 
Posle izbora 2022. godine vraća se na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.
 
Osim toga, Dačić je tokom svoje karijere bio i na funkcijama predsednika Košarkaškog kluba "Partizan", Rukometnog kluba "Partizan, Sportskog saveza Srbije i potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, dok je u vreme kada je bio portparol SPS-a postao i predsednik Fudbalskog kluba "Palilulac".
 
  
 
"Malog Slobu" pratile i neke kontroverze
 
Dačićevu karijeru obeležila je afera "Kofer", zbog čega je njegov nadimak i dan danas "koferče".
 
Tog 11. januara 2006. godine policija je upala u stan viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića i uhapsila ga zajedno sa Dačićevim kumom Vladanom Zagrađaninom, pod optužbom da se u torbi nađenoj pored njih nalazi mito u iznosu od 100.000 evra, a sve u vezi sa vraćanjem dozvole za rad Kreditno eksportne banke (KEB).
 
Javnost je ubrzo saznala da je u istom stanu bio i Dačić, a da ga je napustio samo 15 minuta ranije. 
 
Simić i Zagrađanin pravnosnažno su oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok. On se tada branio i tvrdnjom da je "svratio kod prijatelja na vino", a zbog poziva tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova napustio je stan.
 
Uprkos ovoj aferi, Dačić je nastavio nesmetano da se penje sa jedne funkcije na drugu, a kroz sve kontroverze koje su usledile uspeo je da prođe neoštećen. 
 
Pre svega ovoga, 1999. godine našao se i na "crnoj listi" američke administracije zbog njegove povezanosti sa Slobodanom Miloševićem. Tek u januaru 2010. godine je skinut sa ove liste.
KRIK je u septembru 2015. godine objavio snimak sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, članom kriminalne grupe Darka Šarića. Video pokazuje kako zajedno ručaju u jednom restoranu, a Dačić je istakao da ga poznaje još od vremena pre nego što se ovaj našao u beloj knjizi organizovanog kriminala.
 
Odnosi Dačića i Vučića tokom godina su varirali, ali uvek se ispostavi da, kada je reč o vlasti, svoje razlike sklone sa strane i tako već 11 godina sarađuju.
 
Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, kao prvi potpredsednik Vlade Srbije Dačić mesečno dobija platu u iznosu od 139.608 dinara, a kao ministar spoljnih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost ne zarađuje ništa.
 
Ima trosoban stan od 119 kvadrata, odnosno u suvlasništvu ima 90 kvadrata tog stana, a stekao ga je otkupom i dizanjem kredita.
 
Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u više opština i gradova održavaju se u nedelju, 17. decembra.
  • Sm

    14.12.2023 09:56
    Dok su ovi i ovakvi na vlasti, Srbiji nece biti bolje.
  • felix

    14.12.2023 06:54
    obrazovan
    najbolji student generacije , bez ijedne (sem izmišljenog kofera, koji svi znaju da nema veze s njim) afere , trn u oku svim neobrazovanim kompleksašima !
    živela Srbija !
  • JTM

    14.12.2023 06:17
    Ovaj umesto da je u zatvoru i dalje nas jaši!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.