Aida Ćorović: Suđenje zbog murala je bilo farsa, novčanu kaznu neću platiti

Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je da presuda protiv nje, zbog toga što je u novembru 2021. gađala jajima mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, "farsa, a obrazloženje presude smešno".
Prekršajni apelacioni sud doneo je pravosnažnu presudu po kojoj Aida Ćorović mora da plati 100.000 dinara zbog gađanja zida jajima i zbog psovanja policajaca. U presudi je navedeno da je prekršila Zakon o javnom redu i miru, međutim, nigde se ne navodi da je gađala mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, već stoji da je "gađala zid".
 
"Stojim iza svojih stavova. Videlo se da je suđenje bilo farsa. I objašnjenje u presudi je farsično i smešno i govori gde nam je pravosuđe danas", rekla je Ćorović za N1.
Kako je navela, presuda je pravosnažna od pre tri dana, ali ona, kaže, novčanu kaznu neće platiti.
 
"Ja neću da platim tu kaznu, niti želim, niti imam taj novac. Ljudi su mi se javljali, iskoristila sam jedan predlog i ponudu da se neki novac da za tu kaznu, ali sam ga ja preusmerila za jednu samohranu majku u okolini Kraljeva i njeno četvoro dece. Tako je, mislim, pametnije da potrošimo naš novac", rekla je aktivistkinja.
Ponavlja da ima svoje ideale i njih se drži.
 
"I verujem da treba ponekad žrtvovati sebe. Ja sam ovih dana u dogovorima o reosnivanje AFŽ mreže postjugoslovenskih zemalja. Puno smo govorili o našim majkama i bakama, pa ako su one mogle 1940-ih da se bore pod nemogućim uslovima sa daleko jačim neprijateljem, pa, mislim, i zatvor je za ljude, zašto da ne. I to je neko korisno iskustvo, možda posle toga napišem i knjigu. Malo se naravno šalim, meni to nikako ne može neki moj duh i uverenja da pomeri", rekla je Ćorović.
  • R

    16.12.2023 10:06
    R
    Nevidim sta je pogresno uradila G.Aida?! Dali su murali pod nekom zastitom spomenika,nisu dali je nacrtan osudjeni Ratni Zlocinac,jeste i ja bih ga gadjao jer je na javnoj povrsini,bez icijeg pristanka! Ako se po Ustavu R.S murali stave pod zastitu onda je druga stvar do tada,Pravda i Podrska za AIDU!!! Ajte bre cela Srbija se pretvorila u murale i skrabanje sto mira biti zakonski kaznjivo i Sara se sve i svasta…ali šta očekivati u ovakvoj Srbiji kada državni službenik se slika u Nacistickoj uniformi bez ikakvih posledica?! Ocete i Hitlera Musolinija…da crtate,Sramotite Grad Beograd i celu Srbiju,kao i sve nas!!! Posle se neki čude sto nas nazivaju,Genocidnim Narodim i niko nas nejce! Sve murale pregarbati,odrediti mesto i šta se može,crtatati da zauvek prekinimo sa ovim,primitivizmom!!!
  • Aco

    15.12.2023 18:49
    Obzirom da je Ratko zvanično osuđen i Hagu(koji je po meni i mnogima) antisrpski, smatram da su murali sa Mladicevon slikom krajnje nepogodni i štetni za ugled Srbije. Svako od nas može držati Mladicevu sliku u stanu, kolima.... Niko nam to nemoze zabraniti. Isto mislim da nije smelo doci do toga da neko zabranjene murale gadja jajima. A presuda bez bitnih detalja je bruka i sve to smeta ugledu Srbije
  • Dragan

    15.12.2023 15:50
    Aj
    Na zidu kuće na novom naselju blizu Idea ofarbano i poziv vojsci.Odvratno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.