FAMa osuđuje presudu Aidi Ćorović: Stavljanje na stranu onih koji afirmišu ratne zločine

Feministička antifašistička mreža izrazila je ogorčenje zbog presude Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu, kojom je potvrđena novčana kazna aktivistkinji mirovnog pokreta u Srbiji Aidi Ćorović.
FAMa osuđuje presudu Aidi Ćorović: Stavljanje na stranu onih koji afirmišu ratne zločine
Foto: Medija centar Beograd
Iz ove nevladine organizacije navode da Ćorović svojim delovanjem više od dve decenije poziva na suočavanje s prošlošću, ali i uspostavljanja saradnje bez tereta prošlosti među državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.
 
"Takva presuda uznemirava demokratsku javnost i u Srbiji i u drugim postjugoslovenskim zemljama jer šalje jasnu poruku da se iskazivanje kritičkih stavova ne toleriše, već oštro sankcioniše. Ona, takođe, jasno pokazuje koliko je dubok i težak jaz između evropskih standarda i prakse sudova u Srbiji u poštovanju prava na mirno okupljanje i slobodno izražavanje političkih stavova", istakli su u saopštenju iz FAM-e.
Naveli su da je novčana kazna izrečena zbog toga što su 9. decembra 2021. aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović "bacile nekoliko jaja na mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, nakon što je lokalna policija zabranila akciju uklanjanje murala koju je prethodno najavila Inicijativa mladih za ljudska prava".
"Osuđujući Aidu Ćorović za nenasilan čin izražavanja političkog stava, sud je izašao iz zone objektivnosti i nepristrasnosti i stavio se na stranu onih koji relativizuju, opravdavaju i afirmišu ratne zločine i njihove počinioce", naveli su u saopštenju iz ove organizacije.
 
Dodali su da će se FAM, zalažući se za slobodu izražavanja političkih stavova i mirnog okupljanja, obratiti međunarodnim organizacijama u čijem je fokusu zaštita branilaca ljudskih prava.
 
"Stojimo čvrsto uz našu saborkinju i njenu odluku da se suprotstavi veličanju ratnog zločinca Ratka Mladića, a time i održavanju atmosfere konflikta, pretnji i zveckanja oružjem u našem regionu", dodali su iz FAM-e.
Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je da je presuda protiv nje, zbog toga što je u novembru 2021. gađala jajima mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, "farsa, a obrazloženje presude smešno".
 
Kako je navela, presuda je pravosnažna od pre tri dana, ali ona, kaže, novčanu kaznu neće platiti.
  • zgađen

    16.12.2023 20:23
    @ Pobesneli Laloš, w/e
    Jasno je za koga navijate, a i tužno je. Da li ste primetili da oni koji su čuvali mural nisu bili u uniformama? NaknaDNO su se predstavili. Postavlja se pitanje zašto policija u civilu štiti mural ratnog zločinca?
  • Djomla

    16.12.2023 13:07
    Kad bi bilo za sve
    Isto sudstvo predlozio bih i vecu kaznu ovako ne znam sta reci.da je mogla drugacije mogla je.
  • Pobesneli Laloš

    16.12.2023 11:47
    Da li je istina da je psovala policajce? Ako jeste, onda joj je kazna primerena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.