Dečak ne može da odgovara za lažne dojave o bombama: Majci određen kućni pritvor

Majka trinaestogodišnjeg dečaka, koji je u proteklih mesec dana lažno prijavljivao postavljene bombe u školama širom Beograda, negirala je delo koje joj se stavlja na teret.
Dečak ne može da odgovara za lažne dojave o bombama: Majci određen kućni pritvor
Foto: 021.rs
Kako piše Politika, četrdesetdvogodišnja A. B. Š. je na saslušanju u Trećem osnovnom tužilaštvu negirala krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.
 
Ona je tvrdila da nije znala da je njen sin policiji lažno dojavljivao da su u obrazovnim ustanovama postavljene bombe. Kazala je, takođe, da se sama brine o sinu i ćerki koja nije sposobna za samostalan život.
"Maloletnik, koji je pozvan kao svedok, izjavio je da želi da iskoristi svoje zakonsko pravo i da ne svedoči u postupku koji se vodi protiv njegove majke", navodi Politikin sagovornik blizak istrazi.
 
S obzirom na to da A.B.Š. sama brine o ćerki koja zbog teške bolesti nije u mogućnosti da se stara o sebi, postupajući tužilac predložio je Trećem osnovnom sudu da osumnjičenoj odredi meru zabrane napuštanja stana, uz zabranu korišćenja interneta. Sud je usvojio ovaj predlog.
Zbog starosne dobi, odnosno nenavršenih 14 godina, njen sin neće krivično odgovarati.
 
Kako Politika nezvanično saznaje, ni u nadležnom centru za socijalni rad, kao ni u policiji, ne postoje prijave niti pritužbe protiv dečaka.
 
Politika podseća da su pripradnici više službi MUP-a, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, na osnovu podataka dobijenih od Evrodžasta i međunarodnom operativnom policijskom saradnjom, identifikovali i pronašli dvojicu trinaestogodišnjaka za koje se sumnja da su u dužem periodu, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije o navodno postavljenim napravama. Na ovaj način oni su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Srbiji.
Policija je saopštila i da će krivična prijava protiv majke drugog dečaka biti podneta Drugom osnovnom tužilaštvu u redovnom postupku.
 
"Prijava još nije dostavljena tužilaštvu. S obzirom na to da je prijava podneta redovnim putem, odnosno da se osumnjičeni ne nalazi u pritvoru, neće se postupati sa hitnošću. Prema dosadašnjoj praksi, prijava bi tek za desetak dana mogla da bude dostavljena tužilaštvu", navode za Politiku u Drugom osonovnom tužilaštvu.
  • Miroslav

    19.12.2023 22:21
    Dosta je bilo
    Postaje sve ociglednije koliko je idiotski zakon da deca ne mogu da odgovaraju za svoja zlodela. Ako mogu da ih cine, mogu, i treba da odgovaraju u skladu sa ozbiljnoscu pocinjenog dela... A ne da odgovaraju drugi umesto njih. Postoji li gora vaspitna lekcija za dete od te da ono nece snositi posledice svojih postupaka.
  • Boško

    19.12.2023 13:07
    Ima rešenja
    Majka u pritvoru, što znači da ne može da se brine o detetu. Škola, nabavke, izlasci, nadzor...
    U tom slučaju socijalni radnici privremeno oduzimaju dete i smeštaju u dom.
  • Opet

    19.12.2023 11:45
    .
    Nas sistem treba podhitno da se menja. Godine ne treba uopste da igraju ulogu, ako je sa 13god znao da to uradi, onda treba i da odgovara. Dovoljno mu je razvijena svesta da zna sta je dobro a sta lose, sad nek snosi posledice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.