Procedura za obaranje izbora: Mogu da se žale Strazburu, Bogu, a može da odluči i jedan čovek

Član RIK, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković objašnjava da je jedini pravni način da se poništi glasanje u republici ili u gradu da se uputi zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje.
Procedura za obaranje izbora: Mogu da se žale Strazburu, Bogu, a može da odluči i jedan čovek
Foto: 021.rs
Marinković za N1 kaže da je izborni proces vrlo složen i da postoje različiti postupci i pred Republičkom i pred Gradskom izbornom komisijom.
"Nije slučajno što su se građani okupili ispred RIK, ona ima posebnu nadležnost, ali nije telo koje odlučuje o svim pitanjima", ističe on.
 
Kako navodi, izlazimo iz jednog izbornog ciklusa, a ulazimo u drugi.
 
"Vidimo veliko nezadovoljstvo građana tim nasiljem koje je prisutno i u kampanji i van nje. Do 2012. nismo imali ovakva osporavanja izbora kakva sad imamo. Jedini pravni način da se poništi glasanje u republici ili u gradu jeste da se uputi zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu, to je posebno nadležnost Ustavnog suda, jedini ima nadležnost da poništi bilo deo procesa, bilo izborni proces u celini", kaže Marinković.
Ukoliko su se, objašnjava, desile stvari u procesu koje su od značaja za ishod, tu mogućnost nema ni RIK ni GIK.
 
"Mogu da poništavaju glasanja na konkretnim biračkim mestima, a potom RIK ima drugostepenu nadležnost da odlučuje o eventualnim prigovorima protiv tih odluka o poništavanju izbora na konkrentim biračkim mestima", kaže sagovornik N1.
 
Dodaje da "RIK i GIK imaju svoju ulogu i u nastavku izbornog procesa".
 
"Imaju i veliku odgovornost za prethodne faze izbornog postupka u smislu zakonitosti sprovođenja tog izbornog postupka. Taj zahtev Ustavnom sudu, legitimisan je veliki broj subjekata od samih birača, preko kandidata za odbornike, do podnosilaca izbornih lista za izbore za gradsku skupštinu, veoma je širok krug subjekata koji mogu da podnesu zahtev Ustavnom sudu", objašnjava.
Pravnik Ivan Ninić smatra da će svi prigovori biti odbijeni, a tada preostaje Viši sud.
 
"Pretpostavljam da će i on to na nejavnim sednicama onako grupno da odbije. Posle toga, ne znam, mogu da se žale Strazburu, Bogu Gospodu... Iz ovakve krize može se samo dijalogom, ali i neustavnom, nezakonitom i političkom odlukom jednog čoveka – predsednika Vučića, da se ide na nove izbore u Beogradu", zaključuje za N1 Ninić.
  • Selo

    20.12.2023 23:20
    A de su im oni što su bili na kutijama i potpisali zapisnik? Uzeli po dve iljade i otišli kući. Šta sad ima ko da se buni.
  • Borče

    20.12.2023 19:04
    "Pošteno"
    Pitam opoziciju! Da li ste vi mala deca ili ljudi koji se godinama bave politikom!? Pokrao nas je na prošlim izborima pokrao nas je i sada! On se glasanjem nikad neće srušiti...
  • BoeserWolf

    20.12.2023 14:46
    "Član RIK, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković objašnjava da je jedini pravni način da se poništi glasanje u republici ili u gradu da se uputi zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje.'

    On se sali sa nama je l da?
    Neka neko javi profesoru da mi de facto nemamo ni ustav, a kamoli ustavni sud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.