CRTA: Migracija birača u Beograd presudila na izborima - izborni inženjering urađen za godinu dana

Organizovana migracija birača presudno je uticala na ishod beogradskih izbora 17. decembra, glavni je zaključak izveštaja koji je Crta predstavila danas.
CRTA: Migracija birača u Beograd presudila na izborima - izborni inženjering urađen za godinu dana
Foto: 021.rs
U Crti objašnjavaju da su organizovane migracije birača vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna, ni legitimna. 
 
"Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu. O obimu i rasprostranjenosti manipulacija biračkim spiskom, Crta je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samouprava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke", navode u Crti.
Posmatrači Crte prikupili su dokaze tokom izbornog dana u vidu fotografija i snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd. 
 
Zabeležili su više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.
"Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača - na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7). Zabeleženo je da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača", objašnjavaju u ovoj organizaciji.
 
Dodatne analize Crta je uradila posle izbornog dana korišćenjem i ukrštanjem kvantitativnih podataka iz javno dostupnih podataka iz elektronske verzije biračkog spiska na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave (imena i prezimena birača po biračkim mestima) i rezultata glasanja. 
 
Ustanovljeno je da je u toku samo jedne godine došlo do bitnih izmena u biračkim spiskovima.
 
"Identifikovana su biračka mesta u Beogradu za koja se s velikom verovatnoćom može zaključiti da su bila odredišta organizovane migracije birača, a na kojima je vladajuća partija ostvarila značajan rast broja glasova u odnosu na prethodne izbore. Pojedini politički akteri i sami su posredno potvrdili nalaze te analize – više političara i visokih zvaničnika Srbije i Bosne i Hercegovine eksplicitno su potvrdili sprovođenje navedenih praksi, pokušavajući da ih opravdaju i predstave kao legalne i legitimne", dodaju u Crti.
 
Ovakve pojave su neprihvatljive, smatraju stručnjaci Crte. Organizacija zahteva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu učini birački spisak potpuno javnim, uz razumne i izvodljive mere zaštite ličnih podataka birača.
Tužilaštva, dodaju, moraju da istraže sve osnovane sumnje na krivična dela počinjena u vezi s izborima.
 
"U srednjem roku, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu treba da u skladu s preporukama Misije OEBS/ODIHR sprovede nezavisnu reviziju Jedinstvenog biračkog spiska građana. Narodna skupština treba da donese izmene Zakona o izborima kojima bi se onemogućile organizovane migracije birača", zaključak je Crte.
 
Celokupni rezultati istraživanja biće kasnije dostupni na sajtu organizacije.
  • Milan

    22.12.2023 22:34
    Razočarani petooktobarci pamte kako im je DOS i DS zatvorio fabrike i ostavio ih na ulici. Sad kad je vreme za penziju nemamo godine staža jer su nas ostavili bez posla. Nikad više za njih.
  • Realista

    22.12.2023 20:34
    akcioni timovi su se isplatili
    Potražite na engleskom izraz "gerrymandering". To je stara izborna fora, ali za srbe teška novotarija. Neverovatno je da opozicija nije koristila detekciju tog sistema u kampanji.
  • 090

    22.12.2023 20:32
    @Ovosadski

    Da bi se to desilo Srbija treba da počne da plaća struju i resurse koje dobija besplatno od RS
    Treba da prestane da koči milionske investicije u BIH sprečavajući pridrženje BIH EU,NATO i priznanju Kosova.


    Sav taj novac od resursa, i Eu investicije bi znatno poboljsale ekonomiju i "Bosanci" bi se vratili u RS i BIH.

    Studenti bi novac iz BIH trošili u BIH,ne bi ga unosili u Srbiju.
    To Srbija mora prvo da uradi, da oslobodi R.Srpsku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija