Trebalo da traje dve godine: Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru produženo do 2026. godine

Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru, koje je trebalo da se ukine 31. decembra, produžava se do kraja 2026. godine, predviđeno je Uredbom koju je Vlada Srbije usvojila na poslednjoj sednici.
Trebalo da traje dve godine: Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru produženo do 2026. godine
Foto: 021.rs
Nova Uredba stupa na snagu od 1. januara 2024. godine i trajaće do 31. decembra 2026. godine.
"Komisija prilikom odlučivanja o molbama treba da vodi računa o tome da ukupan procenat povećanja zaposlenih na neodređeno vreme kod svih korisnika javnih sredstava ne prelazi dva odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme kod korisnika javnih sredstava evidentiranih na dan 31. decembar 2023. godine", navedeno je na sajtu Vlade Srbije.
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uvedena je pre deset godina, u decembru 2013. godine. To je bilo iznuđeno rešenje koje imalo za cilj da zauzda tadašnje nekontrolisano kretanje mase plata i donese brze budžetske uštede.
 
Prvobitni planovi su predviđali da zabrana trage dve godine, do kraja 2015. godine. Od tada je nekoliko puta produžavana.
 
Zabrana koja je propisana 2013. godine bila je rigoroznija. Javnom sektoru je bila potrebna dozvola Vladine Komisije za svako zapošljavanje.
  • Tinkerbell

    26.12.2023 21:07
    Kapilarno zapošljavanje, biće još izbora i izbora, treba se pripremiti na vreme.
  • BUCA

    26.12.2023 17:25
    @sasa
    Tačno je da se pojedinci zapošljavaju ali koliko godina X radnika radi na određeno vreme, tri dana pauza kad istekne ugovor pa tako u nedogled samo da ne bude 24 meseca neprekidni radni staž!Ljudi ne mogu ni čekove u banci da dobiju a naročito kredit! Rade poslove koje neko ni lud ne bi hteo da radi recimo u školi za decu sa posebnim potrebama, vrtiću, školi uopšte! Svako ko provede duže vreme na istom radnom mestu treba da dobije rešenje na neodređeno vreme!
  • Milutin

    26.12.2023 17:16
    Pa zabrana i služi za kontrolu.
    Treba zapošljavati samo podobne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija