Koliko fantomskih birača može da stane u kvadratni metar: U 58 kvadrata prijavljeno 40 birača

Na jednoj adresi u beogradskoj opštini Voždovac pre izbora održanih 17. decembra prijavljeno je 40 birača. I to ne bi bilo toliko čudno da se na toj adresi ne nalazi kuća od samo 58 kvadrata.
Koliko fantomskih birača može da stane u kvadratni metar: U 58 kvadrata prijavljeno 40 birača
Foto: 021.rs (ilustracija)
Druga kuća, od 130 kvadrata, ima 30 prijavljenih birača i nalazi se pored prostorija lokalnog odbora Srpske napredne stranke.
 
Istinomer navodi da su došli u posed podataka koji pokazuju koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu.
 
Proverom samo jednog biračkog mesta za sada su pronašli pet adresa s nesrazmernim brojem birača, što dodatno povećava sumnje u manipulacije prebivalištima i biračkim spiskom.
 
Domaći i međunarodni posmatrači izbora ukazali su u ocenama pre i nakon izbornog dana na mnogobrojne neregularnosti poput zloupotrebe javnih resursa, zastrašivanja, pritisaka na građane, kupovinu glasova, ali i manipulacija biračkim spiskom. 
 
Državni zvaničnici su odgovarali pre svega optužbama da se radi o "lažima", "maltretiranju", "destabilizaciji Srbije" i "direktnom pokušaju rušenja ustavnog poretka Srbije". 
Osim optužbi, predstavnici vlasti su navodili da su ovi izbori bili "najčistiji i najpošteniji do sada", kao i da, usled digitalizacije, danas nikakve zloupotrebe biračkog spiska nisu moguće. 
 
Ipak, stanje na terenu bilo je drugačije, što je u analizi organizovanih migracija birača utvrdila i Posmatračka misija Crte, zaključujući da je ova praksa sprovođena radi uticaja na ishode lokalnih izbora u Beogradu. 
 
Analizom podataka iz biračkog spiska ustanovljeno je da je do organizovanih migracija birača došlo tako što su ljudi iz unutrašnjosti Srbije prijavljivani na adrese u Beogradu kako bi mogli da glasaju na lokalnim izborima. 
 
Na biračkom mestu koje je Istinomer do sada proverio, a na koje se ukazuje u analizi Crte, otkrili su veliki broj birača prijavljenih na adresama stambenih objekata koji svojom veličinom ne mogu da prime toliko stanara. 
 
Među biračkim mestima koje je Crta izdvojila u analizi, a za koje se vezuje visoka verovatnoća potencijalno velikih organizovanih migracija birača, izdvajaju se birališta na opštini Zvezdara i Voždovac. 
 
Analizirajući jedno biračko mesto na Voždovcu, Istinomer je otkrio da postoji najmanje pet adresa na kojima je primetan izuzetno velik broj birača u odnosu na kvadraturu stambene jedinice. 
 
Pošto su imali podatke o broju birača po adresi, a ne po domaćinstvu, istraživanje je bilo ograničeno na proveru samo onih adresa na kojima se nalaze kuće, a ne zgrade. Tu je pre svega reč o očiglednim primerima, poput kuća na koje je prijavljeno više od 20 birača.
Slučaj 1 odnosi se na kuću od 58 kvadrata, na kojoj je prijavljeno čak 40 birača. 
 
U Slučaju 2 ekipa Istinomera pronašla je kuću od 52 kvadratna metra, na kojoj je za beogradske izbore prijavljeno 36 birača.
 
Slučaj 3 odnosi se na kuću od 130 kvadrata, gde je prebivalište prijavljeno za 30 građana s biračkim pravom. Pored te kuće nalaze se i prostorije lokalnog odbora Srpske napredne stranke. 
 
Kod Slučaja 4 u pitanju je kuća od 36 kvadrata, na kojoj je prijavljeno 29 birača, dok su u Slučaju 5 na adresi kuće od 210 kvadrata prebivalište imala 24 birača s pravom glasa na lokalnim izborima u Beogradu.
 
"Politička postizborna kriza velikim delom je uzrokovana neodgovornim postupanjem institucija. Crta poziva Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova da sprovedu inspekcijski nadzor u postupcima promena prebivališta i uređenja biračkog spiska, a tužilaštvo da sprovede istragu krivičnih dela u vezi sa biračkim spiskom", rekao je šef Posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov.
  • pa

    29.12.2023 11:29
    izračunao av na kineskoj tabli, pomnožio, podelio, pa % plus... znači na 50 kvadrata stane 100kineza ,pa po toj jednačini na 58 stane 40 fantoma. Čist Ajnštajn ovaj av.
  • Imre

    29.12.2023 09:42
    Pozdrav cekam odgovor
    @Dred
    Ja kritikujem opoziciju,gde je sad nasla da trazi izbore da kvari posao oko predaje KiM.Evo kola Srba proradila na novim tablicama,kako rece Petkovic Srbi srecni,sad mogu u Srbiju,a dve godine ih ubedjivao da ih ne prihvate.U zaru borbe Srbi i palili stara kola uinat Kurtiju.Sad ovi strani placenici nee shvstaju da im je borba za vlast jalova,jer neko ima prednost.
  • Nikola

    29.12.2023 09:34
    X
    To ste trebali uraditi pre izbora, pa kada ste videli da su ipak fantomski glasači bili presudni sada se bunite. Sada je kasno. Inače mali savet. Izjavili ste da ćete priznati republičke izbore, a beogradske ne. Gde vam je tu lokiga? Ako su pokradeni beogradski, onda su pokradeni i republički.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.