Šta su sve hakeri ukrali od EPS-a - od ugovora do privatnih prepiski

Za novu godinu od EPS-a, umesto čestitke, jedna nova briga. Šta će biti sa podacima koje ima ta kompanija, a koje su uzurpirali hakeri.
Šta su sve hakeri ukrali od EPS-a - od ugovora do privatnih prepiski
Foto: 021.rs
Da problem postoji zna se već nekoliko dana, ali je tek 28. decembra isplivalo da je odgovorna hakerska grupa "Qilin", koja je priznala da je napala EPS i zapretila objavljivanjem podataka, piše N1.
Hakerska grupa došla je do podataka EPS i preti da će ih objaviti ukoliko se ne dogovori s kompanijom. 
 
Osim blokiranih servera, ukraden je ogroman deo privatnih podataka kompanije – ugovori, izveštaji, poslovni rezultati, privatne prepiske. Postavlja se pitanje - da li i građani imaju razloga za brigu?
"EPS je kritična infrastruktura, odnosno EPS je od kritičnog značaja za naše društvo. Koji su tačno podaci, to bi smo morali da pitamo njih. Ne znam da li EPS ima ikakve podatke o potrošnji, odnosno dugovanjima, ali ima strateški bitne podatke o infrastruktura ima o proizvodnji električne energije", rekao je za N1 Andrej Petrovski iz SHARE fondacije.
 
Šta, odnosno koliko hakeri traže za oslobađanje servera EPS nije poznato. 
 
Stručnjaci kažu da su u servere EPS upali najverovatnoje preko takozvanog fišing mejla – zaražene e-mail poruke. 
 
Elektroprivreda je saopštila da su svi računi za novembar poslati. O samom napadu hakera – šturo. Jedna rečenica da istragu digitalne pretnje vode nadležni državni organi.
"Mi imamo situaciju da se preti sa objavljivanjem podataka, što oni ne mogu da preveniraju nikako osim da uđu u komunikaciju s tim napadačima i daju neke pare, što opet ne daje nikakvu garanciju da ti podaci neće procuriti. To je kao bilo koja vrsta ucene, to je reket, odnosno iznuđivanje novca", ističe Petrovski.
 
Inače, pre tri godine hakeri su napali novosadsku Informatiku što je tada blokiralo celu gradsku upravu.
  • Boki

    12.01.2024 11:21
    Hakleri napadju
    Eps nije tamo neka firma. Pitanje bezbednosti njihovog sistema je sigurno na nivou nacionalne bezbednosti. U zaštiti podataka ne sme se štedi, to moraju da rade ljudi od navišeg obrazovanja u toj struci, sa sertifikovanim bezbednosnim patentima koji su se pokazali dobro u IT tehnologiji. Sistem obaveštavanja o potrošnji i računima pre nekog vremena je bio na nivo sramote i sprdnje. Zadnje izdanje portala se može pohvaliti da je visoko profesionalno odrađeno, sa mnoštvom podataka, statistike i ostalih korisnih podataka. Kao kolega i senior u IT tehnologiji savetujem da se omogući korisnicima da mogu skinuti kompletne račune i dugovanja za određene periode i to čuvati kao dokaz u slučaju pada sistema ili brisanja podataka iz baze EPS-a. Što se tiče hakerskih napada oni se usavršavaju zajedno sa bezbednosnim procedurama. Ne mora čak ni biti hardversko-softverski problem, može biti curenje informacija od strane zaposlenih uz određenu proviziju, a to su vrlo česti slučajevi.
  • Steva

    30.12.2023 16:57
    oj srrbijo med šljivama

    Alex
    30.12.2023 • 10:02
    Bez brige
    Nas predsednik tvrdi - Srbija ne sme da stane.

    Nisi dobro razumeo šifrovanu poruku,a ona glasi; Srbiji nesme da svane, i to je vodeća misao i poruka svih dosadašnjih vlastodržaca.E, sad dali je to neko prokletstvo,usud to neznamo.
  • Prle miletic

    30.12.2023 16:55
    Eps
    EpS ne obracunava nas utrosak vec godinu dana to radi jedna privatna firma , iz koje su procurele informacije do Hakera, sad se postavlja pitanje da li je slucajno ili namerno, i ko je omogucio da ta firma obracunava nas utrosak. Kad se EPS obracuna sa hakerima, mislim da ce narod morati da se obracuna sa EPS om

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.