U Srbiji prošle godine dvostruko više pritisaka na novinare nego 2022.

U Srbiji je tokom prošle godine zabeleženo dvostruko više pritisaka na novinare u odnosu na 2022, dok je broj fizičkih napada porastao sa 10 na 16, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
U Srbiji prošle godine dvostruko više pritisaka na novinare nego 2022.
Foto: 021.rs
Iz udruženja su naveli da je 2022. godine prijavljen 21 slučaj pritiska na novinare, a prošle godine 52.
 
Broj slučajeva ugrožavanja novinara smanjen je sa 140 u 2022. na 131 u prethodnoj godini.
U saopštenju se navodi da su tokom prošle godine u bazi UNS registrovane i 32 pretnje, 25 slučajeva onemogućavanja rada, pet napada na imovinu i jedan slučaj ugrožavanja privatnosti.
 
"Iako ih je u prethodnoj godini bilo za osam manje nego u pretprošloj, pretnje su bile intenzivnije, jer su neki novinari u kratkom vremenskom periodu dobijali po nekoliko pretnji. To potvrđuje i niz pretećih poruka koje je urednica ‘Podrinskih’ Isidora Kovačević dobila u decembru“, naveli su iz Udruženja novinara Srbije.
Kao posebno zabrinjavajuć naveli su podatak da su se za vreme nedavnih protesta u Beogradu, koje je organizovala koalicija "Srbija protiv nasilja", dogodila tri fizička napada na novinare od kojih su u dva slučaja vinovnici bili policajci.
 
Iz udruženja su podsetili da su osudili sve pretnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike koji su se dogodili za vreme protesta i da su pozvali policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti tih događaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija