Mreža posmatrača izbora osudila napade zvaničnika na Crtu

Globalna mreža domaćih posmatrača izbora (GNDEM) osudila je napade zvaničnika vlade Srbije na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).
Mreža posmatrača izbora osudila napade zvaničnika na Crtu
Foto: 021.rs

Kako su saopštili, napadi na Crtu, posle vanrednih decembarskih izbora ugrožavaju sposobnost te organizacije da posmatra izbore i bezbednost njenih članova.

"Pozivamo srpske vlasti da pozovu na odgovornost svoje zvaničnike koji napadaju organizaciju CRTA i da se pridržavaju obaveze da zaštite borce za ljudska prava u skladu s međunarodnim pravom. GNDEM takođe apeluje na međunarodne i regionalne posmatračke misije i institucije da podrže organizaciju CRTA i borce za ljudska prava u Srbiji", navodi se u saopštenju.
 
GNDEM, mreža koju čini 251 organizacija iz 89 zemalja i teritorija, navodi i da izveštaji CRTA ukazuju na ozbiljne neregularnosti na dan izbora koje ugrožavaju integritet izbora.
"Od decembarskih izbora, CRTA se suočila sa verbalnim zlostavljanjem, zastrašivanjem i podsticanjem na netoleranciju prema njenim posmatračima od više vladinih zvaničnika, čiji je cilj da diskredituju otkrića CRTA-e i da je lažno optuže za pokušaj rušenja ustavnog poretka", navodi GNDEM.
 
Mreža dodaje da se solidariše sa organizacijom CRTA "i svim nestranačkim posmatračima izbora koji se suočavaju sa pretnjama usmerenim protiv njihovog prava da posmatraju izbore i da brane pravo građana da glasaju".

"GNDEM osuđuje sve oblike pretnji, uznemiravanja i nasilja nad nestranačkim posmatračima izbora", piše u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija