Vučević o vraćanju obaveznog vojnog roka: Nećemo odustati, Vojska se ne raspada

Ministar odbrane u tehničkoj Vladi Miloš Vučević ocenio je da pokretanje inicijative o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka nije poziv na sukobe niti spremanje za ratove, već na čuvanje države.
Vučević o vraćanju obaveznog vojnog roka: Nećemo odustati, Vojska se ne raspada
Foto: 021.rs

On je na televiziji Pink ukazao da je obaveza o služenju vojnog roka suspendovana 1. januara 2011, ali da nikada nije bila ukinuta.

"Želimo da otvorimo široku i javnu raspravu po tom pitanju i da, ako se vojni rok vrati, bude u kraćem vremenskom periodu od najviše četiri meseca. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da čuju i stručnu i sveukupnu javnost", rekao je Vučević.
 
On je naveo da Generalštab Vojske Srbije poseduje ozbiljnu stručnu dokumentaciju koja će argumentovati zašto obavezni vojni rok treba da se ponovo uvede.
 
"Ništa se preko noći neće rešiti. Moramo da dobijemo i vremenski okvir u kojem ćemo pripremiti kasarne za prijem regruta, ako se vrati obavezan vojni rok. Takođe, vrlo jasno ćemo izaći sa finansijskim planom i šta će sve to predstavljati za budžet Srbije kada budemo dobili jasan okvir", rekao je Vučević.
Naveo je da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane kao ni Vlada neće odustati od zahteva za reaktiviranje obaveznog vojnog roka.
 
"Svakodnevno pokušavaju da nam nametnu mišljenja da je Vojska Srbije nepotrebna i da treba uđemo u NATO alijansu", rekao je on i ukazao da "vojnici danas imaju veće plate, od 1. janara ove godine 10 odsto im je veća plata. 
 
"Veliki je broj novoizgrađenih stambenih jedinica, prema tome, vojska se ne raspada", istakao je on.
 
Vučević je ocenio da Srbija pobeđuje u miru, ali mora pratiti situaciju u regionu i na Kosovu i Metohiji da bi sačuvala mir i stabilnost.

Upitan o postizbornim dešavanjima u Srbiji, Vučević, koji je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) je ocenio da su "rezultati izbora veoma jasni".

  • Stadion

    08.01.2024 08:22
    Novac za izgradnju fudbalskog stadiona treba nameniti profesionalnoj vojsci. Onda vam ljudi nece napustati kao sto sad napustaju profesionalnu vojsku zbog niskih plata. Vrlo jasno. Niske plate su trenutno u prof vojsci. Novac od stadiona ulozite u profi vojsku i svi zadovoljni.
  • Toma

    06.01.2024 20:23
    X
    Bolnice se krcaju sanitetskim materijalnom a oni uvode vojni rok, ima li nešto što bi trebalo naslutiti, zlo ne bilo!
  • Maja

    06.01.2024 12:38
    Hoće li prijatelj Bocili dobiti posao na tenderu da renovira kasarne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija