U Beogradu prijavljena epidemija velikog kašlja, najviše obolelih u Južnobačkom okrugu

U Beogradu je prijavljena epidemija velikog kašlja.
U Beogradu prijavljena epidemija velikog kašlja, najviše obolelih u Južnobačkom okrugu
Foto: 021.rs
U Srbiji je zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, rečeno je za NIN u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. 
 
Zbog širenja slučajeva velikog kašlja u Beogradu je krajem decembra proglašena epidemija.
Iz Batuta ističu da je najveći broj obolelih prijavljen na teritoriji Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost obolelih u odnosu na broj stanovnika zabeležena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.
 
Situacija se velikim kašljem alarmantna je i u regionu, a Hrvatska i Crna Gora redovno prijavljuju porast slučajeva zaraženih. Koliko je stanje alarmatno i u Srbiji najslikovitije pokazuje broj obolelih od ove bolesti, koja se praktično smatrala iskorenjenom, u proteklim godina. 
Prema podacima koje je objavio RSE broj zaraženih u 2023. godini u odnosu na period između 2016. i 2019. veći je i do šest puta na nivou Srbije.
 
Ogroman skok primetan je i u glavnom gradu. Kada je Gradski zavoda proglasio epidemiju velikog kašlja, što je objavljeno 27. decembra, u Beogradu je 409 obolelih. 
 
Pre ove godine najveći broj obolelih bio 2018. – sa 29 registrovanih slučajeva, dok se do 2022. postepeno smanjivao i doveo do toga da na kraju pomenute godine nije bilo nijednog slučaja.
  • Laloš

    05.01.2024 21:27
    Zbog gluposti i mi matori smo ugroženi koji smo primili vakcine pre 40 i kusur godina. Na žalost antivakserski lobi je prejak a cilj mu je depopulacija planete i ide im jako dobro.
  • Semiramida

    05.01.2024 20:07
    semiramidalang@gmail.com
    Zar magareći kašalj nije iskorenjen? I, šta je uzrok, nisam nigde pročitala....
  • Pokojni Čika Franja

    05.01.2024 18:32
    nismo cepljeni protiv neznanja
    Velika je nesreća što i među samim zdravstvenim radnicima (od negovateljâ, tehničarâ, pa sve do lekarâ, stomatologâ, i dr.) postoji nemali broj onih koji ne vakcinišu svoju decu. Kao razlog ovome najčešće se navode neželjena dejstva vakcinâ, itd. Da se razumemo, neželjena dejstva postoje, no postoje uslovi pod kojima se javljaju; drugo, pod naučno utvrđenim uslovima kontraindikovano je vakcinu primati; treće, javljaju se [neželjena dejstva] retko — valja imati na umu da savremena medicina počiva na vakcinaciji (cepljenju). Dobar primer uspešno sprovedene vakcinacije u praksi je borba zdravstvenih radnika SFRJ protiv epidemije velikih boginjâ (variole vere) 1972. „Prema zvaničnim podacima, od variole umrlo je 35 ljudi, a obolelo 175. Dve trećine obolelih i umrlih bilo je na Kosovu i Metohiji.“ ( https://youtu.be/ErNPb7aOkRI?si=hn3AJDIhi7SXk1y4 ) Sad se zapitajte koliko bi bilo umrlih da nije bilo cepiva. Kada neko ko nije imao tu sreću da se školuje, ili, pak, nije na vreme shvatio koliko je važno učiti, pa je iz škole izašao s nedovoljno znanja, ili je, opet, lakoverna osoba, koja ne proverava verodostojnost (kredibilitet) izvorâ sa kojih se obaveštava, vidi i sluša antivakcinaše, šta drugo i očekivati do pojave epidemije. Na sreću, i dalje u ovoj zemlji ima zdravstvenih radnika kojima se može verovati. Biće loše kad ih ne bude bilo. Neznanje se širi lako, brzo, i kad se jednom ukoreni, teško ga je ukloniti. Ne znaš više čemu verovati — mnogo informacija, i čovek je sluđen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija