Badnji dan i Božić: Šta sve rade porodice koje poštuju običaje?

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan, koji je i poslednji dan božićnog posta.
Badnji dan i Božić: Šta sve rade porodice koje poštuju običaje?
Foto: Pixabay
Badnji dan ime je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali.
 
Običaji
 
Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak, koji seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca.
Zavisno od krajeva, birani su različiti badnjaci. U istočnoj Srbiji biran je cer, na zapadu, zavisno od kraja, su to hrast ili bukva, dok se u smederevskim selima ne seče drvo za badnjak, već grana hrasta.
 
Pred veče, domaćin unosi badnjak i slamu u kuću, a domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori: "Dobro veče, badnjače!".
Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane, dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita.
 
Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera.
 
Na treći dan Božića, na praznik Svetog Stefana, ova slama se po običaju nosi u obor, štalu ili ambar, a njome su i obavijali voćke da bi bolje rodile.
 
Posipanje žitom na Badnji dan i Božić simbolizuje žito koje je Majka Božja, kada joj se rodio sin, bacala stoci koja je bila u štali da stoka ne bi grizla slamu na kojoj je Hrist ležao.
Slama u domu se tumači kao sećanje na to da se Isus Hrist rodio na slami, u Vitlejemskoj pećini.
  • D

    06.01.2024 19:56
    D
    Kupimi majko Top! Sve ovo nema nikakve veze sa izvornim Hriscanstvom vec sa Paganstvom! Srbi nikada nisu izasli iz Paganstva niti ce!
  • 8D

    06.01.2024 19:26
    Бато, породице које поштују обичаје, нису верници, него сујеверници. Да .
  • /

    06.01.2024 15:40
    /
    ...i rezanci smakom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija