FOTO: Dok se na Klisi priprema paljenje badnjaka, "Bravo" apeluje na nadležne da spreče "lomače"

Dok se na Klisi uveliko priprema tradicionalno paljenje badnjaka, iz Pokreta "Bravo" apeluju na nadležne da spreče paljenje na ovoj i drugim lokacijama.
FOTO: Dok se na Klisi priprema paljenje badnjaka, "Bravo" apeluje na nadležne da spreče "lomače"
Foto: 021.rs

Kako se uverio reporter 021.rs, na Sentandrejskom putu, u blizini Mesne zajednice, građani su krenuli sa slaganjem drva za paljenje na Badnje veče.

Kako se uverio naš reporter, ove godine nisu postavljene gume. 
 
Prisutni su našem reporteru rekli da ne nameravaju da stavljaju gume na prazničnu "lomaču" već da žele da na ovaj način obeleže praznik, kao i da pozivaju sve ljude da se uvere u to i da sa njima proslave Badnje veče i dočekaju Božić.
 
Pokret "Bravo" je paljenje velike gomile drva koje se tradicionalno događa u više delova grada i prigradskih naselja nazvao neodgovornim i podsetio da su ranije korišćene i automobilske gume.
"Uz to, koriste i pale više kubika drva koja bi bila mnogo korisniji da su ustupljena socijalno ugroženim porodicama", ističe "Bravo".
 
Dodaju da ovakav, novoustanovljeni način praznovanja "narušava život u gradu i predstavlja lokalnu ekološku pretnju".
 
 
"Paljenje guma i nekoliko kubika drveta nisu način na koji bi trebalo obeležavati praznike, a bacanje petardi i aktiviranje vatrometa nisu dobri ni za životinje, ni za decu, ni za osobe sa psihološkim smetnjama. Kod njih se posle ovakvih događaja produbljuju osećaji straha i nesigurnosti", ističe se u saopštenju ovog pokreta.
 
 
Zato pozivaju Grad da na ranije poznata mesta paljenja uputi komunalnu miliciju.
 
Takođe, pozivaju osobe koje organizuju dešavanja na Klisi da "odustanu od svojih namera i u najboljoj hrišćanskoj tradiciji pripremljena drva poklone socijalno ugroženim porodicama za ogrev, jer će već naredne nedelje, po prognozama, temperatura pasti ispod nule".
 
Podsećaju da je gradonačelnik Milan Đurić nedavno inicijativu "Bravo" i novosadskih organizacija za zaštitu životinja da se prekine sa ispaljivanjem vatrometa za dočeke Nove godine a novac namenjen za kupovinu pirotehnike usmeri u humanitarne svrhe. 
 
"Odlučnom akcijom kojom bi onemogućio nastavak neodgovornog ponašanja na Klisi i drugim delovima Novog Sada, gradonačelnik bi pokazao da raniji potez nije bio izutetak sa ciljem da se prikupe poeni pred decembarske izbore, već iskrena namera da se prakse i ponašanja koja štete kvalitetu života svih nas a posebno najosetljivijih grupa u zajednici i životinja, napuste. Predstojeći dani treba da budu takvi da svi koji praznuju, Badnji dan i Božić dočekaju u najboljem duhu svoje tradicije – u miru, saosećanju i darivanju", zaključuje se u saopštenju pokreta.

Komentari 123

  • Klisani

    08.01.2024 23:56
    Vi koji mislite da cete zbog vase mrznje da prekinete dugu tradiciji paljenja Badnjaka na Klisi uzalud se trudite sve vise sto apelujete to ce se vise i paliti .Gledajte svoj zivot i sebe ,a nas koji volimo i ocuvavamo tradiciju ostavite namiru.Zasto se neko ne seti deponije koja se nalazi kod Rodica ,zasto niko ne apeluju na nasilje koje je u danasnjem vremenu sve vece i vece .Boźić je jednom godisnje i ostavite se vise tog cuvenog Badnjaka na Klisi .
  • ?

    07.01.2024 21:43
    ?
    Hoćemo da "Bravo" isprati do kraja gde su uplacene pare od vatrometa.
    Ako nemožete da nas informisete onda zacutite zauvek
  • Milorad

    07.01.2024 19:40
    Novi vernici
    Da li iko od ovih novih pirotehničara zna oče naš? Čisto sumnjam sve je to polu pismen svet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti