Poljoprivrednici dobili nova obećanja Brnabić i ministarke Tanasković: Evo šta je dogovoreno

Predstavnici poljoprivrednika danas su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i dobili nova obećanja.
Poljoprivrednici dobili nova obećanja Brnabić i ministarke Tanasković: Evo šta je dogovoreno
Foto: FoNet (Peđa Vučković)
Poljoprivrednicima je obećano da će neisplaćene subvencije za 2023. godinu biti namirene u što kraćem roku onima koji su podneli uredne zahteve i da neće biti Poljoprivredne komore.
 
Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je FoNetu da je ministarka obećala isplatu subvencija onima koji su podneli uredne zahteve.
On je dodao da im je pojašnjeno da će refakcije za gorivo, kao i do sada, biti moguće za 100 litara po hektaru do 100 hektara i da će zahtevi za refakciju za gorivo moći da se podnose nekoliko puta godišnje.
 
Matković je dodao da je dogovoreno da poljoprivrednici koji podnose "veći povrat", odnosno veći broj litara, ako to čine preko Poljoprivredne stručne službe, neće biti biti kažnjeni i ići u pasivni status, ako stručna služba pogreši.
Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da je dogovoreno da neće biti Poljoprivredne komore, jer to neće funkcionisati u uslovima u Srbiji.
 
On je dodao da je premijerka obećala da će zakon o e-Agraru biti izmenjen za 45 do 60 dana, kako bi poljoprivrednici koji imaju nerešen imovinski status uz izjavu parcele mogli da upišu u e-Agrar i dobiju subvencije.
 
"Verujem da će biti ispunjeno, ali garancija je samo reč", rekao je Savić.
 
Brnabić je, kako je prenela Vlada u saopštenju, istakla da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku, a to je da u najvećoj mogućoj meri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu korišćenja tih subvencija sa druge strane.
 
Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi eAgrar, posebno o prijavljivanju zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije, s obzirom na to da je ta tema pokrenuta na prethodnom sastanku premijerke i poljoprivrednika krajem prethodne godine.
 
Tokom sastanka, sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja pređeni su detaljno svi koraci procesa - od prijave za subvenciju, pa sve do same isplate, dodaje se u saopštenju.
Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade i biti spreman za dalje procedure, tačnije izmene i dopune zakona koje su neophodne.
 
Vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, kako su dodali iz Vlade, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum.
 
Dogovoreno je da će se sastanci u istom formatu nastaviti i u narednom periodu.
  • Veljo

    15.01.2024 14:04
    Komentar
    Obecanje ludo radovanje.Dve godine cekam neisplacene suvencije.Obradjuju se.
  • Cocco

    15.01.2024 08:15
    Kaže narodna:

    Bud**a je onaj koji se dva puta saplete o isti kamen.

    Šta da vam kažem? Vi stalo nasedate na istu laž...
  • Žedni Zrenjaninac

    14.01.2024 18:46
    Zrenjanincima su davno i i precednik i premijer obećali zdravu vodu, a naša deca i dalje ne znaju da se česmovama može koristiti za piće, kuvanje jela ili pranje zuba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija