Izvestiteljka Saveta Evrope pozvala vlasti da oslobode Sandulovića i istraže navode o zlostavljanju

Generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za političke zatvorenike Suna Evarsdotir pozvala je vlasti Srbije da oslobode uhapšenog opozicionog političara Nikolu Sandulovića.
Izvestiteljka Saveta Evrope pozvala vlasti da oslobode Sandulovića i istraže navode o zlostavljanju
Foto: Medija centar Beograd
Ona je pozvala vlast i da istraže navode da je bio zlostavljan u pritvoru.
 
Evarsdotir je rekla da su Sandulovića, prema rečima članova njegove porodice, iz njegove kuće odveli agenti srpske bezbednosne službe i teško ga pretukli, prenela je PSSE.
"Navodi se da je to bio oblik kazne za izražavanje žaljenja zbog smrti Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koga je srpska policija ubila 1998. godine zajedno sa 57 članova njegove porodice tokom rata na Kosovu", navela je Evarsdotir.
 
Dodala je da su je šokirali navodi da se Sandulović vratio kući delimično paralizovan i na nosilima i ukazala da je potom, uprkos vidljivim povredama, zadržan u pritvoru od 30 dana i optužen za izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje.
"Pozivam srpske vlasti da se pridržavaju svojih obaveza iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, posebno sprovođenjem brze, efikasne i nezavisne istrage ozbiljnih optužbi o zlostavljanju gospodina Sandulovića od državnih agenata i garantovanjem njegovog pristupa adekvatnoj medicinskoj nezi", navela je.
 
Ona je ukazala da su zabrana torture i drugih oblika zlostavljanja, kao i sloboda izražavanja, osnovne vrednosti u svakom demokratskom društvu i da očekuje od srpskih vlasti da u potpunosti poštuju međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.
 
Sandulović, lider vanparlamentarne Republikanske stranke, priveden je nakon što je 2. januara na mreži "X" ponovo objavio snimak iz februara 2023. godine, na kojem se nalazi pored groba Adema Jašarija.
 
"Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao da se pokloni nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, u Prekazu. Izvinio sam se i zamolio za oproštaj u ime Srba koji to nisu počinili", napisao je Sandulović 2. januara.
 
Sandulovićev advokat Čedomir Stojković rekao je da su njegovog klijenta pretukli pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
 
Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 11. januara da prikupljeni dokazi ne upućuju na zaključak o postojanju dovoljno uverljivih navoda i jasnih indicija da je u slučaju Sandulovića došlo do zlostavljanja. Tužilaštvo je navelo da iz otpusne liste Vojnomedicinske akademije "jasno proizilazi da nisu konstatovane bilo koje telesne povrede".
  • Sale

    16.01.2024 08:23
    I tako nam sad ponovo ispiraju glavu sa Račkom, a ni reči o masovnim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, hladnjačama punim leševa albanskih civila po jezerima centralne Srbije... Ničim izazvano bombardovanje... floskula koja se nastavlja. Radikalizacija, fašizacija srpskog društva se nastavlja od strane onih koji su se dok su srpska i albanska deca ginula useljavali u nove stanove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija