"Kupujemo helikoptere, a nemamo pilote": Srbija se ubrzano naoružava, analitičari se pitaju zašto

Vojska Srbije je od 2014. pa do kraja 2023. godine u vojnu opremu i naoružavanje uložila 2,87 milijardi dolara.
U ovu cifru ulazi vrednost aviona Mig-29, tenkova T-72B1MS i oklopnih vozila BRDM-2MS, koje je Srbiji donirala Rusija.
 
Kako piše Danas, trend pojačanog ulaganja u naoružanje i vojnu opremu se nastavlja i ove godine.
Predsednik Atlanskog saveta Vladan Živulović smatra da je ovo ulaganje u vojnu opremu i naouružanje više populističko nego što je praktične prirode.
 
"Uopšte nemamo neku strategiju naoružanja koja funkcioniše u operativnom smislu, kupujemo s koca i konopca, kupujemo polovne helikoptere sa Kipra a nemamo pilote, tako da mi vrlo stihijski deluje ta vrsta naoružanja. Stiče se utisak da je to više populistički nego praktično", kaže Živulović.
On kaže da problem predstavlja i to što Srbija oružje i vonju opremu nabavlja na različitim stranama koje su često i suprostavljene, odnosno na istoku i na zapadu.
 
"Čuo sam primedbe od stranih vojnih atašea da mi nabavljamo mnogo različitog naoružanja i da to pravi problem, na primer kupujemo helikoptere od Francuske a rakete od Kine", priča Živulović.
 
Kako dodaje, naoružanje bi trebalo da služi za odvraćanje, jer je jaka vojska sredstvo za odvraćanje bilo kakve agresije.
 
"U ovoj varijanti gde smo okruženi NATO-om ne verujem da bismo imali bilo kakve šanse kad bi stupili u sukob", smatra Živulović.
 
Nikola Lunić, izvršni direktror Saveta za strateške politike, kaže za Danas da naoružavanje Srbije ne predstavlja ni tajnu, a ni opasnost za zemlje NATO, ali da se Srbija pokazuje kao nepouzdan partner koji svojim unilateralnim potezima može dovesti do destabilizacije regiona.
 
"Nacionalni interes Srbije je kreiranje dugotrajnih savezništava i predvidljivih partnerstava, što u ovom trenutku ne radi", kaže Lunić.
 
Kako dodaje, izdvajanje novca za vojsku u vrednosti od gotovo tri milijarde dolara, za period od 2014. pa do kraja 2023. godine, bilo bi sasvim normalno da se Srbija nalazi u neposrednoj ratnoj opasnosti.
 
"Međutim, problem je što aktuelna Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane ne pružaju javnosti nikakve indikatore o konkretnim bezbednosnim pretnjama i tako dovode u pitanje politiku odbrane i enormne troškove za nabavke u oblasti odbrane", kaže Lunić.
 
On smatra da bi Srbija mogla još više da se naoruža ako namerava da dosledno sprovede koncept totalne odbrane na kojem je zasnovana njena vojna neutralnost.
 
"Ali za zemlju poput Srbije, vojna neutralnost je apsolutno neodrživa bez spoljnopolitičke neutralnosti, bez ukorenjene tradicije i bez međunarodnog priznanja takvog statusa", navodi Lunić.
 
On dodaje da se Srbija nalazi u svojevrsnom limbu između virtuelne vojne neutralnosti i političkog izbora evropskih integracija.
 
"U takvom stanju, svako nesistematsko, netransparentno i anahrono naoružavanje predstavlja samo lutanje u iluzijama prošlih ratova i priprema za nove poraze", smatra Lunić.
On kaže da ratna teorija, ali i iskustvo Srbije, govori u prilog da bi investicije u ljude najviše doprinele unapređenju nacionalne bezbednosti.
 
"Ratna teorija mora uzeti u obzir ljudski faktor jer se umetnost ratovanja mora baviti i svakodnevnim životima, kao i moralnom snagom nacije i pojedinca. Na žalost, donosioci odluka u sistemu odbrane autoritativno raspolažu privilegijama položaja, a nesebično delegiraju odgovornost", ističe Lunić.
 
Uveren je, kako kaže, da bi se u ovakvom, globalno nestabilnom vremenu, više isplatile balansirane investicije sa akcentom na kadrove.
 
"Ulaganje u pripadnike vojske, njihove sposobnosti i savremena znanja, uz pronalazak načina finansijske stimulacije i gajenje istinskog, a ne kafanskog patriotizma, predstavlja jedini način da izgradimo moralnu snagu nacije, institucija i pojedinaca", zaključuje Lunić.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • He he

    17.01.2024 07:54
    He he
    Da pobedimo NATO i sve neprijatelje i tako vratimo Kosovo Srce Srbije.He he...obicno pranje para i spin za maloumne he he...
  • Дуле

    17.01.2024 00:35
    Да нам неко поклони 100 авиона не би нашли ни 50 пилота.Србија због ендемске нефропатије не може да нађе ни 50 кандидата за суперсоничне пилоте.
  • Професор

    16.01.2024 21:10
    У исто то време Румунија на оружје дала 11 а Мађарска 8 милијарди долара. Свет се наоружава до зуба а овде се неки питају чему наоружавање Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.