Hil za 021.rs o ukidanju dinara na Kosovu: Ozbiljno pitanje, želimo uspešan dijalog

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je za 021.rs povodom ukidanja dinara na Kosovu da očekuje normalizaciju ovog pitanja i da želi uspešan dijalog.
Hil za 021.rs o ukidanju dinara na Kosovu: Ozbiljno pitanje, želimo uspešan dijalog
Foto: 021.rs

Na pitanje da prokomentariše odluku Centralne banke Kosova (CBK) da proglasi evro za zvaničnu valutu od 1. februara i da li očekuje da bi ovo moglo da vodi do dalje eskalacije tenzija između Prištine i Beograda, Hil odgovara da ne želi da predviđa gde bi to moglo da vodi.

"Očigledno je reč o vrlo ozbiljnom pitanju. Znam da je pokrenuto sa Miroslavom Lajčakom, zaduženim za dijalog sa Kosovom iz perspektive Evropske unije", naveo je Hil.
 
Istakao je da ovaj potez Prištine svakako ima važan uticaj na dijalog.
 
"Ono što mogu da kažem u ovom trenutku je da je tema pokrenuta na brojnim mestima i da moramo da čekamo da vidimo kakav će biti ishod. Želimo uspešan dijalog. Želimo da vidimo normalizaciju ovih pitanja, kako bi ljudi mogli da nastave sa svojim životima, tako da na ovim pitanjima mora da se radi", zaključio je Hil
Centralna banka Kosova je saopštila da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama, koji sada, između ostalog, definiše da je valuta evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.
 
Dopunom Pravilnika onemogućava se korišćenje dinara kao sredstva plaćanja na celoj teritoriji Kosova, uključujući više opština sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz evro.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ovim povodom da će se Srbija boriti svim sredstvima da ne dođe do ukidanja dinara na Kosovu, ali da "ne možemo protiv celog sveta".

"Neću se ponašati neodgovorno i reći nešto što bi moglo da našteti našoj zemlji. Isuviše sam ozbiljan i odgovoran da bih se tako ponašao"
, istakao je Vučić.
  • Hannah Montana

    20.01.2024 08:30
    Pa i srbija ce za par godina da preuzme euro,dinar ce nestati placacemo eurima ,sta je problem
  • R.Srpska

    20.01.2024 03:43
    Zapad mora što prije da ukloni svaki rizik za sirenje uticaja Kine i Rusije na Balkanu zbog rizične situacije u svijetu, ili neko želi da sa ovim naglim jednostranim postupcima sa Kosovom da izazove rat. Prvenstveno mislim na Ameriku.

    Izvor ekonomske moći Kine je izvoz i proizvodnja.
    Izvor ekonomske moći Rusije su nafta i gas.
    Izvor ekonomske moći Amerike je petrodolar,investicije i naoružanje.
    Amerika je najveći izvoznik oružja u svijetu.
  • Analiticar

    19.01.2024 17:22
    Hile sta jos trazis od Vucica da bi mu priznao ovu sprdacinu od izbora ili je to sve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija