Na Kosovu od 1. februara jedina valuta evro

Evro je jedina dozvoljena valuta na Kosovu, navodi se u najnovijoj Uredbi Centralne banke Kosova, koja će stupiti na snagu od 1. februara, piše portal KoSSev.
Na Kosovu od 1. februara jedina valuta evro
Foto: 021.rs
"Jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija - u gotovini u platnom sistemu u Republici Kosovo je evro, takođe, jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i članova 16. 17 i 18 Zakona br.03/l-209 o Centralnoj banci Republike Kosovo", navodi se u članu 34 o gotovinskom plaćanju Uredbe CBK.
 
U sledećem članu naglašeno je da je CBK jedina montarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.
Što se tiče ostalih valuta, u ovoj Uredbi navodi se da one koje nisu evri na Kosovu mogu da se koriste "samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku" ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.
 
Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.
Kada je u pitanju zamena valuta, na Kosovu se od sada devize mogu menjati isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK da obavljaju te usluge.
 
"Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti sa ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe", podseća KoSSev na jednu od odredbi.
 
Uredba će stupiti na snagu 1. februara.
 
Da će se na Kosovu obustaviti platni promet Srbije posredno je juče de fakto potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak, poseća KoSSev.
 
"Upoznat sam sa tim. Razgovarao sam sa Besnikom Bisljimijem", rekao je Lajčak uveren da, ukoliko do toga dođe, to "neće dovesti do opasne situacije" i da će se naći rešenje "bez negativnih posledica".
 
Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na Kosovu i nakon rata 1999. godine u većinskim srpskim sredinama. Dinari su preko Trezora u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim delatnostima, podseća portal KoSSev. 

Komentari 59

  • /

    18.01.2024 23:25
    /
    @Vazd
    ti stvarno verujes da je radoicic radio na dinare
  • MIKI

    18.01.2024 20:11
    Redosled
    Tako je. I treba da se zna ko kosi, ko vodu nosi, ko je institucija države, ko izdaje saopštenja i ko ih sluša.
  • Cccc

    18.01.2024 19:23
    12:0 za tkz kosovo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.