Timofejev: NIN će biti kritičan i prema vlasti i prema opoziciji

Novinar Aleksandar Timofejev, koji je imenovan za glavnog i odgovornog urednika NIN-a, izjavio je da će taj nedeljnik sačuvati tradiciju i nezavisnu uređivačku politiku.
Timofejev je kazao da će NIN zadržati kritičnost prema vlastima. 
 
"Nikada se nisam zalagao za opoziciono novinarstvo, jer ne možeš istovremeno da budeš novinar i akter političke scene. NIN će sigurno biti nezavisan nedeljnik, bićemo kritični i prema vlastima i prema opoziciji", rekao je on. 
 
Upitan da li je u njegovom izboru za glavnog urednika imala upliva politika, Timofejev je kazao da je o novom angažmanu razgovarao samo s vlasnicom NIN-a Jelenom Drakulić. 
 
"Ni s kim drugim, osim s Jelenom Drakulić nisam razgovarao o dolasku u NIN. Već dugo sam novinar i siguran sam da niko iz politike nije učestvovao u mom izboru za glavnog urednika", rekao je. 
Na pitanje šta ga je motivisalo da se odluči na saradnju s Drakulićkom, obzirom da je ona u proteklih deset godina raskinula saradnju s velikim brojem kvalitetnih novinara i urednika kompanije Ringier Aksel Springer, Timofejev je kazao da nije upoznat s događanjima u toj kompaniji. 
 
"Mi smo se zvanično upoznali pre neki dan, kada me je ona pozvala. Nisam imao razloga da ne poverujem u njene planove i ideje vezane za NIN. Za mene je veliki izazov biti glavni urednik NIN-a jer sam veći deo karijere proveo u elektronskim medijima", kazao je on, ne želeći da saopšti detalje koji se tiču novih planova vlasnice NIN-a. 
 
Na pitanje koliko će biti samostalan u izboru saradnika, Timofejev je rekao da će on izabrati urednički i novinarski tim. 
 
"Saslušaću svačije mišljenje i predloge, ali konačnu odluku o uredničkom i novinarskom timu doneću sam", naglasio je novi glavni urednik NIN-a. 
 
Aleksandar Timofejev (59) je bivši novinar i urednik B92, direktor Studija B i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Od 2015. godine Timofejev je menadžer Sektora integrisanih komunikacija na RTV Vojvodina. 
 
Pre deset dana većina novinara NIN-a na čelu s glavnim urednikom Milanom Ćulibrkom dali su otkaz, pošto se, kako su saopštili, ne slažu s promenom koncepcije koju je najavila vlasnica Jelena Drakulić Petrović. 
 
"Nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva", navedeno je u saopštenju. 
 
Kompanija Ringier Srbija je krajem avgusta prošle godine celokupni vlasnički udeo u NIN-u prenela na generalnu direktorku Jelenu Drakulić. Obe strane su se međusobno dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela.
  • Професор

    20.01.2024 11:44
    Чим је он био новинар Студиа Б и Б92 зна се на коју страну претеже.
  • Sremac

    20.01.2024 08:19
    Opozicija
    Predhodno rukovodstvo je bilo nezavisno bas nisu radili za opoziciju?
  • No Mercy

    20.01.2024 07:22
    Na nemoj !
    "Ne sumnjamo " u kritičnost prema vlasi garantuje Timofejev.A sve je potkrepljeno kritikom u drugim novinama čiji je vlasnik Drakulić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija