Brnabić: Cilj je da vrednosti Svetog Save budu okosnica sistema vaspitnog rada

Premijerka Srbije Ana Brnabić je večeras na Svetosavskoj akademiji u Beogradu izjavila da, zahvaljujući radu Svetog Save, "pominjanje obrazovanja u Srbiji ne ide bez njega".
Brnabić je na akademiji "U duhu svetosavlja" u MTS dvorani rekla da je druga konferencija o obrazovaju u Srbiji održana danas, na Savindan, zbog doprinosa prosvetiteljstvu u Srbiji sina Velikog župana Stefana Nemanje, Rastka koji je dobio monaško ime Sava i proglašen je za svetitelja.
 
Po njenim rečima, planira se da se sa održavanjem takvih konferencija nastavi i narednih godina, kao "godišnji presek" svega što je urađeno u obrazovanju i šta još treba uraditi.
"Cilj je da Savine vrednosti budu okosnica sistema vaspitnog rada sa učenicima", rekla je Brnabić.
 
Ona je kazala da se "nastoji da se neguju talenti od osnovnoškolskog uzrasta" i da se "broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, kontinuirano uvećava i svima se omogućava da dostignu maksimalne kapacitete".
Premijerka je kazala da će masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koje je u maju prošle godine počinio učenik te škole, ostati ožiljak, ali da se "nastavlja sa još jačom podrškom prevenciji nasilja".
 
"Protekla godina je bila najtužnija i najpotoresnija od svih koje pamtimo u mirnodopskim uslovima", rekla je Brnabić i dodala da je politika prema bezbednosti učenika sada to da je "apsolutno nulta tolerancija za bilo kakav vid nasilja".
 
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je rekla na skupu da je Sveti Sava dao ključni doprinos utemeljenju prosvetnog rada u Srbiji, a da je osnivanjem Manastira Hilandara ustanovio da i Srbi budu zastupljeni na Svetoj Gori, gde su ranije pored Grka, manastire imali Bugari, Rusi i Gruzijci.
 
Svetosavskoj akademiji prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.
  • xqt

    28.01.2024 17:56
    Sramota
    brnabićka govori o Sv Savi? To je svetogrđe.
  • Andrija Šrek

    28.01.2024 16:43
    ...
    E vidite, ovo je jedna jeziva izjava.
  • Branka Black Rouse

    28.01.2024 13:36
    Strasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija