VIDEO Vučić na prikazu stanja vojske: Do 1. maja očekujem sve predloge o obaveznom vojnom roku

Predstavnici Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane izneli su "uverljivu i ubedljivu argumentaciju" o tome da je potrebno da se vrati obaveza služenja vojnog roka.
VIDEO Vučić na prikazu stanja vojske: Do 1. maja očekujem sve predloge o obaveznom vojnom roku
Foto: 021.rs
To je rekao predsednik Aleksandar Vučić i dodao da im je naložio da mu do 1. maja dostave sve predloge na tu temu.
 
"Videćemo da li će to (vojni rok) biti u trajanju od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska naoružanja i vojne opreme u kasarni Topčider.
On je rekao da do 1. maja očekuje da mu predstavnici vojske dostave sve predloge po pitanju vojnog roka i da će nakon toga, u saradnji sa vojnim kabinetom i Vladom Srbije, odlučiti o tome i taj predlog proslediti parlamentu.
 
"Biće nekih doktrinarnih promena u narednom periodu", rekao je Vučić.
Vučić je najavio da će za predstojeći državni praznik Sretenje u Nišu, ali i drugim gradovima Srbije, građanima biti predstavljena vojna oprema i oruđe.
 
 
Kako je rekao Vučić, to će biti učinjeno kako bi građani videli "gde idu njihove pare".
 
"Moraćemo da se ubrzamo kad je reč o naoružavanju, našoj industriji, popunjavanju naših jedinica, iako imamo veći broj vojnika nego prethodnih godina", rekao je Vučić u kasarni Topčider posle sastanka na kome su predstavljeni analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i rezultati za 2023. godinu.
 
"Naše rezerve i popune hrane i goriva su na 100 odsto, i mirnodopske i ratne, municija je na nivou od 60 odsto, ali ćemo videti da i to bude na 100 odsto. To znači da smo ozbiljna država, da imamo ozbiljnu vojsku", rekao je Vučić.
 
Dodao je "da moramo strahovito da ubrzavamo dalje naoružavanje i da jačamo namensku industriju, uz napomenu da će vojska imati i nove jedinice sa dronovima.
Na statičkom prikazu su predstavljeni modernizovani tenk M-84 AS2, modernizovani BVP M-80 AB2, LAZAR-3 BOV OT 4X4, Zastava NTV, MRAP 6x6, BOV "Miloš-M" 4x4 i BOV "Miloš" 4x4, HMMWV, BRDM-2MS, KMI-2 (BOV KIV MIP-3), KMI-1 (MIP-1), besposadne platforme "Miloš" (V1, V1 i logistički), STH 155 mm NORA, SVLRM TAMNAVA, digitalizovani "Oganj", modularni "Oganj", UPARS, BOV KIV artiljerijski (sa UPAOS), modernizovana "Gvozdika", modernizovani KOT, PASARS-16 (4-cevac, RS Mistral, Maljutka, Ometač i Radar), OAR modernizovani Žirafa.
 
Prema najavama, Vučiću će biti prikazane i bespilotne letelice i dronovi, BL CH-95, LPRS za PVD Mistral-3, PT Antidron ometač - ADRON, FM Antidron sistem, KVAD sa prikolicom, motorne sanke i padobranska oprema, kao i ronilačka i alpinistička oprema. 
  • Fića

    31.01.2024 08:34
    "Služenje Vojnog roka"?
    Da li će biti i "Organska hrana iz Jovanjice" na Vojničkom " Jelovniku" ili ne...?!
    Inače, "pitam za komšiju", jer on nema Net...!
  • Veteran

    31.01.2024 07:25
    Kakav status imaju ratni veterani?Pripadamo socijalnoj službi,jesmo li socijalni slučajevi?Državu treba da je sramota,kakav odnos ima prema onima,koji su se odazivali mobilizacijama.Kako mladi,budući vojnici gledaju,koliko nas cene?
  • Izvidjac Futog

    30.01.2024 22:07
    Potreba
    Potreba je da se osnaži vojska.Jer bez nove opreme ali i ljudstva koji će njome rukovati ta oprema je samo eksponat ma koliko kvalitetna bila.Čitam da goriva i hrane imamo sto posto a municije šezdeset posto popunjenosti.Treba pod hitno popunu municije dovesti na sto posto.Jer bez municije nema adekvatne odbrane.Trebalo bi profit od prodaje municije staviti u drugi plan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.