Ovo je 15 preporuka Ministarstvu zdravlja za poboljšanje stanja u porodilištima

Udruženje Centar za mame uputilo je 15 preporuka Ministarstvu zdravlja za poboljšanje stanja u porodilištima.
Ovo je 15 preporuka Ministarstvu zdravlja za poboljšanje stanja u porodilištima
Foto: Pixabay
Kako ističu, ministarstvo "napokon treba da reaguje i obezbedi da porodilišta budu mesta gde se rađa život sa radošću, a ne traumom za čitav život".
 
Nakon decenije ukazivanja na sistemsko zanemarivanje i sve propuste u našim porodilištima, dočekali smo da bebe umiru na mestu gde se životi rađaju i to uz najgore moguće ophođenje prema majci koja je izgubila svoju bebu, konstatuje Centar za mame, uz pitanje: šta će se sistemski preduzeti da se ovako nešto više nikada ne ponovi?
Centar za mame navodi da su brojna svedočenja žena koje su iz porodilišta izašle sa traumama i sa ni malo lepim iskustvom, dalekim od onoga kako bi svaka žena trebalo da se oseća nakon što rodi bebu i postane majka.
 
"Nadamo se da je ovaj talas vriska nezadovoljnih majki konačan apel i tražimo hitno preduzmanje konkretnih mera za poboljšanje stanja u našim porodilištima. Naše preporuke bazirane su na deceniji istraživanja, osluškivanja potreba trudnica i majki, tribina i razgovora sa stručnjacima i stručnjakinjama. Preporuke su namenjene Ministarstvu zdravlja koje napokon treba da reaguje i obezbedi da porodilišta budu mesta gde sa rađa život sa radošću, a ne traumom za čitav život", ističe Centar za mame navodeći ukupno 15 stavki.
Centar ističe da ništa od navedenog ne zahteva velika ulaganja, "samo volju i sluh za obezbeđenje optimalnih uslova rađanja u našoj zemlji".
 
"Mnogo je priče o natalitetu, ali ne smemo govoriti o rađanju beba uz potpuno zanemarivanje stanja u našim porodilištima. Zahtevamo da porodilišta budu prijatelji mama", ističe Centar za mame.
 
Ovo su preporuke:
 
1. Uvedite obaveznu akreditaciju svih porodilišta u skladu sa Standardima za akreditaciju porodilišta i neonatološku zdravstvenu zaštitu koje propisuje Agencija za Akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.
 
2. Otvoreno razgovarajte sa osobljem porodilišta i strukovnim udruženjima kako bi čuli i njihovo mišljenje. Moramo da znamo kako se oni osećaju, da li smatraju da su uslovi u kojima rade adektvatni, da li su im potrebne dodatne veštine, da li i kako prate svetske trendove i prakse što se porođaja tiče… Prema pravilniku o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite postoji obaveza da se sprovode istraživanje o zadovoljstvu korisnika, ali i zaposlenih. Centar za mame i naše saradnice stoje na raspolaganju za sprovođenje tih istraživanja jer znamo da je medicinsko osoblje naš glavni partner u rešavanju problema koji postoje u porodilištu.
 
3. Upoznajte svaku trudnicu sa njenim pravima i obezbedite da ta prava svakoj trudnici budu zagarantovana. Bitno je da trudnica da informisan pristanak koji, po preporuci Međunarodnog udruženja ginekologa i opstetričara, čini proces komunikacije i interakcije. Već sutra istaknite na vidnom mestu na svim porodilištima broj koji mogu da pozovu trudnice i mame koje smatraju da su im prava ugrožena. Svaki lekar/ka i svaki/a zaposlen/a mora da ima identifikaciju, a svaka trudnica mora da zna koja su njena prava i kome da se obrati ukoliko su joj prava ugrožena.
 
4. Rasteretite tercijalne zdravstvene ustanove kako bi se u svakom porodilištu broj porođaja sveo na optimalan, a fiziološke porođaje vezati za sekundarne zdravstvene centre. Time bi se skinuo ogroman pritisak sa velikih centara gde zaposleni jedva postižu sve što treba, a porodilje se osećaju kao da su na pokretnoj traci. Ova preporuka je u skladu sa Strategijom o podsticanju rađanja, koja navodi da se skoro trećina godišnjih porođaja desi u osam velikih porodilišta gde se po pravilu zbrinjavaju i trudnoće visokog rizika, te je teško osporiti argumente da usled preopterećenosti osoblja i prostora, može doći do određenog zanemarivanja nekomplikovanih trudnoća, ili neopravdane primene indukcije, kao i operativnog dovršenja normalnih porođaja, koji je u dramatičnom porastu i u EU i u Srbiji.
 
5. Dozvolite besplatnu pratnju u svim porodilištima i to ne u svrhu obezbeđenja već podrške mamama. Ta podrška treba da bude osoba po izboru porodilje. Ovu preporuku je dala i Svetska zdravstvena organizacija 2018. godine.
 
6. Vratite babicama njihovu važnu ulogu na porođaju jer babice su najvažnije kod vaginalnog porođaja. Adekvatno edukovane, empatične, iskusne i vešte babice mogu samostalno da vode porođaj čime bi se rasteretili lekari i lekarke koji su nam potrebni u kriznim situacijama. Iskustva iz celog sveta pokazuju da su babice najbolji prijatelji porodilja i da im treba obezbediti veću autonomiju na porođaju. Takođe je važno da se poboljša komunikacija između babica u domovima zdravlja, babica u porodilištu i babica u patronaži.
 
7. Standardizujte pripremu za porođaj i omogućite održavanje psihofizičkih priprema za porodilje u odabranom porodilištu. Ne sme se dogoditi da porodilja bude odbijena za psihofizičku pripremu zato što u grupi nema mesta. Uvedite pored psihofizičkih priprema za porodilje i psihološka savetovanja na porodičnom nivou.
 
8. Obezbedite adekvatnu i kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih u porodilištu na temu empatije i značaja dobre komunikacije između lekara i pacijenta, kao deo obavezne edukacije za dobijanje licence. Pored brige o zdravstvenom stanju mame i bebe, izuzetno je važna briga o mentalnom zdravlju koje je u porodilištima potpuno zanemareno. Potrebna je kontinuirana edukacija stručnjaka kako bi svi zaposleni u porodilištu mogli da pruže i psihosocijalnu podršku i kako bi se unapredila komunikacija sa trudnicama i mamama.
 
9. Obezbedite psihološku podršku u svim porodilištima u Srbiji. Psihološka podrška potrebna je posebno u situacijama rizičnih porođaja, prevremenih porođaja, smrtnih ishoda na porođaju, kiretaža, pobačaja. Podrška je potrebna trudnicama i mamama ali i osoblju u porodilištu. Kao prvi korak je važno saznati koji je broj zaposlenih psihologa i psihološkinja u porodilištima jer, koliko mi znamo, taj podatak ne postoji.
 
10. Obezbedite žalbeni mehanizam koji će da sprovodi i nadgleda tim koji čine predstavnici Ministarstva zdravlja, zastitnika pacijenata i organizacija na lokalnom nivou. To telo bi se na mesečnon nivou sastajalo, rešavalo slučajeve prijavljenih nepravilnosti i imalo jasne nadležnosti za sankcionisanje. Takođe je potrebno obezbediti žalbeni mehanizam za uzbunjivače. Svako nekažnjeno nedozvoljeno ponašanje osoblja u porodilištu otvara vrata novim neregularnostima. Važno je da postoji lična odgovornost svih zaposlenih i da javnost bude upoznata sa postupcima i sankcijama koje su preduzete.
 
11. Preduzmite sve potrebne mere da se korupcija u porodilištima iskoreni i da sve trudnice imaju isti pristup i tretman na porođaju. U porodilištu nema mesta za razlike i diskriminacije, za VIP tretmane i slično. Svaka trudnica zaslužuje jednak tretman, a svaki lekar koji primi mito, uključujući i “poklon” u vidu novčane naknade za porođaj mora biti kažnjen oduzimanjem licence za rad.
 
12. Humanizujte porođajne procedure. Mnoge zastarele metode i dalje su redovna praksa u našim porodilištima uključujući klistiranje i brijanje, kontinuirano ležanje na leđima, indukciju i stimulaciju porođaja, vezivanje žena, pritiskanje i naleganje na stomak ženi tokom porođaja, ne davanje hrane i vode trudnici tokom kontrakcija, epiziotomija bez potrebe i sl. Svetska medicina je puno napredovala poslenjih decenija, tražimo da medicina u Srbiji prati preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog Udruženja ginekologa i opstetričara…
 
13. Obezbedite pristojne uslove za rađanje, kontinuiranim ulaganjem u naša porodilišta. Ubeđene smo da pristojan toalet, okrečeni zidovi, grejanje i topla voda nisu veliki izdatak za majke koje donose bebe na svet.
 
14. Kontinuirano pratite i poboljšavajte rad porodilišta.
 
15. Obezbedite pristup nezavisnom telu koje će skupljati i pratiti iskustva porodilja.
Podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
 
Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava. Ona je navela da ju je doktor vređao i na nacionalnoj osnovi. 
 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Ivana

    31.01.2024 16:35
    Skolice su ok
    Trenutno idem u skolicu za trudnice i skolicu za dojenje, obe su organizovane od strane drzavnih ambulanti, i mogu reci da sam veoma zadovoljna podrskom koju pruzaju. Ne slazem se sa konstatacijom da plase trudnice oko skupih pumpica, verovatno je to od babice do babice. U obe skolice su naglasavali da nema potrebe bacati novce na skupe pumpice, cak ni uopste na pumpicu vec ce pruziti pomoc oko prirodnog izmlazavanja.
  • Ns

    31.01.2024 07:15
    Sto se tice prishofizicke pripreme u skolici u novom sadu zestoko plase i giltripuju. Npr. Ja sam pitala sto da kupim skupu filips avent automatsku pumpu pre nego sto vidim da li cu imati mleka. Odgovor predavaca: sa takvim stavom neces imati mleka i dojiti. Nisam kupila pumpu i dojila sam 16 meseci.
    Dalje, naplase mastitisom ko da je sam vrag i svako ga dobije.
    Prepametne predavacice kojima je ideja da izdominiraju, a ne pruzaju podrsku, barem ove kod kojih sam ja isla.
    Naravno, bilo je i dobrih i korisnih delova predavanja, ali nadobudnosti i mudrovanju nije mesto u skolici za trudnice koje su cesto preplasene i osetljive.
    Podrska za dojenje i u betaniji je katastrofa! Ne snadju se sve zene. Mene je kostalo 200e privatno pomoc. Sta ko nema da plati, a nije se snasao?!
  • Neko

    31.01.2024 06:59
    Stavka 11.je kljucna, sa njom sve pocinje i sve se zavrsava!
    Mislite da ce se lekari odreknuti "masnog" dodatka?! E pa naivni ste!
    Imate gomilu ginekologa po gradu koji zaradjuju ozbiljne pare, a nekoliko njih su milioneri.
    Enormno zaradjuju u odnosu na bilo kog lekara druge struke, zbog "dodatka" koji im sleduje po nepisanom pravilu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija