Šta ako vaš "fantomski birač" ima dugove - izvršitelji dolaze na vašu adresu

Ako "fantomski stanari" kakvi su se pojavljivali na izborima imaju nenaplaćene dugove, vlasnici tih objekata mogu da se "ni krivi ni dužni" nađu u nezgodnoj situaciji – kada ih posete izvršitelji.
Šta ako vaš "fantomski birač" ima dugove - izvršitelji dolaze na vašu adresu
Foto: 021.rs

Jovan Ristić iz Organizacije potrošača Efektiva za Novu ekonomiju kaže da se izvršenja, ukoliko su ta druga lica prijavljena na potrošačevoj adresi, sprovode na pokretnim stvarima potrošača.

Kako dodaje, kada "fantomski" prijavljeno lice duguje, izvršitelj može doći na adresu na kojoj je one prijavljeno, i po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju prvo će popisati stvari koje su "nesporno (dužnikove)".
 
"Ako ih ne nađe popisaće i stvari koje se tu zateknu, nezavisno od toga čije su – vlasnikove ili nekog trećeg lica", objašnjava Ristić.
 
Vlasniku ili trećem licu onda na raspolaganju ostaje takozvani prigovor trećeg lica, koji se ulaže izvršitelju i o kojem odlučuje izvršitelj.
Naknadno postoji i mogućnost ulaganja posebne tužbe za utvrđenje da je izvršenje nedozvoljeno.
 
O jednoj ovakvoj situaciji već je izveštavala Televizija Nova, kada je građanka Perleza dobila opomenu zbog dugova fantomskih stanara prema Telekomu Srbija. 
 
Gordana Vidojković, koja je sudija Višeg suda u Požarevcu, takođe je nedavno saznala da na svojoj adresi ima prijavljene fantomske stanare, preneo je N1.
"U ovoj kući živim samo ja, ja sam vlasnik ove katastarske parcele, kao i svih objekata koji se nalaze na njoj. Živim sama u kući, pri čemu kao vlasnik nikada nisam dala saglasnost da te osobe budu prijavljene na ovoj adresi kao adresi prebivališta", rekla je Vidojković.
 
Kada je želela da sazna ko su ti ljudi, promenjen joj je kućni broj, a prepiska sa policijom zbog svih tih problema potrajala je par meseci.
  • Zoki

    31.01.2024 19:44
    Zoki
    Po ovome ako se nekom dopadne tudja imovina samo ubaci Fantoma koji obavezno ima ogromna” dugovanja” i zbogom! Ako ovo postane praksa u sta verujem…bice kajgane i to velike! Neigrajte se vise sa ljudima ali ovo je najozbiljnije da nedodje do neke tragedije?! A ovi sto podrzavaju AV SNS SPS i celu tu Kriminalnu Paukovu Mrezu…nebi vam bio u cipelama ali stvarno!!! Neko mora biti prvi?
  • botina

    31.01.2024 19:33
    Idemooo zastrašivanje, ludilo, širenje panikeeee...
  • NoviS

    31.01.2024 19:07
    Pre par godina
    je donet zakon po kom možete da odjavite podstanara kog ste prijavili na Vašu adresu, a on je pobegao. Otišla sam u MUP i rekla da je podstanar pobegao, da mi stižu njegovi računi, dolazi policija i posle par meseci sam dobila od MUPa Rešenje, gde je sve ovo konstatovano. Na taj način sam otklonila od sebe opasnost da mi izvršitelj pravi problem. Pa, eto, čisto da znate da imate ovu mogućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija