Rio Tinto odbacio tvrdnje o projektu "Jadar", pozvao na dijalog "na osnovu činjenica"

Kompanija "Rio Tinto" pozvala je stručnjake raznih oblasti i one koji se protive projektu "Jadar", odnosno iskopavanju litijuma na zapadu Srbije, da dijalog o tom projektu vode "na osnovu činjenica".
Kako dodaju, cilj im je "da se izbegne dalje dovođenje javnosti u zabludu".
 
"Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije", navodi u saopštenju te kompanije.
"Rio Tinto" ukazuje na to da će, u cilju zaštite interesa, koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi se "sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija".
 
Na svom sajtu (riotintoserbia.com) "Rio Tinto" je objavio više tvrdnji o projektu "Jadar", uz ocenu da su netačne.
Ta kompanija je odbacila navode da su za projekat "Jadar" potrebne "desetine hiljada hektara", navodeći da je potrebno ukupno 390 hektara - 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hekrata za deponiju u dolini Štavice.
 
Prema rečima "Rio Tinta", netačna je i tvrdnja da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetila okolini, već navode da su svi radovi obavljeni "u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima".
 
"Prava pristupa istražnim lokacijama su uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine. Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja svi kvarovi se odmah otklanjaju", navela je kompanija.
 
Na tvrdnje da bi izlivanje jalovine ugrozilo okolinu, "Rio Tinto" tvrdi da izlivanje nije moguće jer nije planirano tečno jalovište, već bi rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude bili u suvom, čvrstom stanju.
 
O upotrebi sumporne kiseline kompanija navodi da bi se ona koristila na temperaturi od 90 stepeni zbog čega ne bi moglo da dođe do isparavanja sumpordioksida.
 
"Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama", navodi se u saopštenju.
 
Kompanije je odbacila i tvrdnje da je odobrila odluku o stopiranju projekta "Jadar" i podmitila zvaničnike Vlade Srbije, navodeći da oni nemaju nikakav uticaj na propise Vlade.
"Vlada Srbije je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta 'Jadar'. Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji 'Rio Tinta'. Poslovna politika 'Rio Tinta' izričito zabranjuje mito i korupciju", piše u saopštenju.
 
Kompanija tvrdi da bi projekat "Jadar" bio "najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije", od oko 2,5 milijarde dolara po procenama iz 2021. godine i da bi doprinos republičkom i budžetima lokalnih samouprava godišnje iznosio 180 miliona evra.
 
"Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme. Kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije. Svake godine rada privukao bi oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko tri odsto trenutnog BDP-a Srbije", naveo je "Rio Tinto".
  • Stevara

    01.02.2024 06:17
    Zaduživanje kreditima
    Vučić i njegova bratija,računa da će ih otplatiti prodajući litijum. To će izgledati kao što prodajemo zlato iz Bora a u stvari kupujemo naše zlato od kineza. Kao što kupujemo zemljište od arapa za trasu puta ka Zrenjaninu. I da ne nabrajam dalje. Od jalovih poslova ostaće nam jalovina, jalov narod i jalova Srbija. Pokoljenja će nam biti zadužena i od zagađenja jalova. Ne treba nam takva perspektiva.
  • Gerila

    01.02.2024 05:02
    Litijum
    Nije Rio Tinto kriv koliko izdajnici na čelu sa malim slovima Vučić
  • pratite

    01.02.2024 00:00
    Hidrogen je buducnost. Ameri vec plove na ratnim brodovima koje pokrece hidrogen. Pitanje je dana kada ce biti u civilnoj upotrebi, tj. BMW je ,,vec napravio'' prototip a Toyota hibrid.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija