Stejt department: SAD razočarane odlukom Kosova da nastavi sa ukidanjem dinara

SAD su duboko razočarane i protive se planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o restrikciji unosa stranih valuta, uključujući i srpski dinar.
Stejt department: SAD razočarane odlukom Kosova da nastavi sa ukidanjem dinara
Foto: 021.rs
To se navodi u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike, povodom novih pravila platnog prometa na Kosovu.
 
Kako navode, "posledica ovakvih i sličnih jednostranih poteza ograničava opcije Amerike koja nastupa kao zastupnik Kosova u međunarodnoj areni".
Od 1. februara, kako je predviđeno odlukom Centralne banke Kosova, za plaćanja će se koristiti samo evri - čime je okončana upotreba dinara.
 
Kako je pojašnjeno, to ne znači da će biti kazni za posedovanje valuta mimo evra, ali podrazumeva da neće biti dozoljen unos novca ako institucije koje vrše transakciju nemaju licencu CBK, piše Glas Amerike.
SAD su već jednom pozvale da se takva odluka preispita i da se njena primena odloži.
 
"Pozivamo ponovo da se momentalno odloži primena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, i dok se stanovništvo ne informiše dovoljno o tome kako će se odvijati tranzicija. Ova odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacija", piše u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.
 
Navodi se i da je od "kosovskih vlasti zatraženo da objasne koji će akutni problem biti rešen novim pravilima i da li je neophodna hitnost u tom procesu“.
 
"Nismo dobili adekvatan odgovor", navodi Stejt department i dodaje da "mnogi građani na Kosovu sada ne znaju kako će platiti račune, niti primati penzije".
"Ovaj potez nije u skladu sa posvećenošću Kosova da probleme manjinske srpske zajednice rešava kroz dijalog pod okriljem EU. Dobra vladavina i dobra međunarodna partnerstva zahtevaju vreme da se procene posledice, da se čuju različite perspektive, i konsultuje sa drugima u pronaleženju fukncionalnog rešenja", zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta.
 
Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe.
  • Nidzis

    02.02.2024 11:03
    Veliko razocarenje
    Samo ste razocarani! Nista uvodjenje sankcija, ukidanje bezviznog rezima i ostalo? A da, to su vasi, oni mogu sve.
  • Mirko

    02.02.2024 10:51
    Koje je ovo ispiranje mozga sa svim ovim. A većina naroda i u Srbiji i na Kosovu životari i živi život nedostojan čoveka.
  • Darkoni

    02.02.2024 09:44
    Hoće li se neko oglasiti povodom 800 miliona eura koje su po Vučićevoj izjavi slate na Kosovo godišnje a centralna banka Kosova kaže da je ulazilo samo 200 miliona godišnje dok onaj narod živi kao socijalni slučaj? 600 miliona razlike puta 12 godina koliko je Vučić na vlasti = 7,2 milijardi eura ! Gde su pare Vučiću? Radoičić? Veselinović? Neko? Pustite vi dinare. Komercijalna banka pobegla sa Kosova jer ako policija Kosova krene da pregleda papire bilo bi veselo. Gde su naše pare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.