"Krušik" demantuje da je otpustio radnika: Međutim, doći će do smanjenja broja zaposlenih

Kompanija "Krušik" iz Valjeva demantovala je da je 1. februara otpustila 73 radnika.
"Krušik" demantuje da je otpustio radnika: Međutim, doći će do smanjenja broja zaposlenih
Foto: 021.rs
Međutim, iz fabrike su potvrdili da će zbog "organizacionih promena" do smanjenja broja zaposlenih ipak doći, odnosno da je na nivou fabrike doneta Odluka o organizacionim promenama i Predlog programa rešavanja viška zaposlenih, prenosi Nova ekonomija.
 
Kompanija je u saopštenju navela i da je postupak rešavanja viška zaposlenih započet u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.
Krušik dodaje da je "svaki korak u predstojećem procesu isplaniran u najboljem interesu svih učesnika".
 
"Odluka o raspodeli radne snage može biti rezultat strategije optimizacije poslovanja kako bi se iskoristili resursi na najefikasniji način i osiguralo održavanje konkurentnosti kompanije. Razlozi za donošenje ove odluke u skladu su sa Poslovnom politikom kompanije i strateškim ciljevima koji su pre svega usmereni na stabilnost i održivost, vodeći računa o socijalnom aspektu", dodaje se u saopštenju.
Iz fabrike su naglasili da će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje svako od randika koji će dobiti otkaz, u vrlo kratkom roku dobiti priliku da se zaposli kod drugog poslodavca na teritoriji Valjeva.
 
Dodali su i da se fabrika vodi sledećim principima: "rad, red, disciplina, održivo poslovanje, razvojna strategija i ostvarivanje zadatih posolvnih planova", optužujući neimenovane aktere za "rušenje radne atmosfere, podstrekivanje na nerad i sabotažu".
 
"Čini se da pojedincima izuzetno smeta, da prihvate da se u Krušik na posao dolazi sa jasnom idejom, da se radne obaveze izvrše kvalitetno i savesno i da se plata pošteno zaradi… Laži, manipulacije, zloupotreba fabričkih resursa i nerad, nikome neće doneti bolji položaj. Danas se u najvećoj valjevskoj fabrici može opstati i napredovati isključivo na osnovu dobrog i vrednog rada. Ako do sada niste shvatili, danas pokušajte ponovo da razumete da je fabrika Krušik slobodni igrač na svetskom tržištu gde se za kupce, protiv jake konkurencije, bori isključivo svojim radom, zalaganjem i kvalitetom svojih proizvoda", dodaje se u saopštenju.
 
Iz Krušika su dodali i da je novo ugovaranje u 2022. i 2023. godini na rekordnom nivou, da je realizacija u protekloj godini blizu najveće ikad ostvarene, dug prema dobavljačima drastično smanjen, kreditne obaveze se redovno izmiruju, zarade ne kasne "niti jedan jedini dan".
Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata je u jučerašnjem saopštenju javnosti navela da je "Krušik" za manje od godinu dana otpustio više od 140 radnika.
 
Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika, ASNS je navela gašenje pogona proizvodnje lovačke municije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje "Istraživačko-razvojnog centra".
 
"Među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove ketrgorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika", navela je ASNS.
  • НН

    03.02.2024 17:25
    ... ово је и Хитлер тражио ...
    ... рад, ред и дисциплина ...
    ... обнавља се четврти рајх ...
  • SRB IN

    03.02.2024 16:15
    Ne pita se Krušik
    Rade u tri smene, fale im radnici ali samo lojalni SNS-u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.