Zahtev da se Ohridski sporazum uvrsti u pregovore Srbije i EU predat: Put ka rešenju pitanja Kosova

Evropska komisija i Spoljnopolitička služba Evropske unije predale su zahtev da se u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom uvrste Sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida.
Zahtev da se Ohridski sporazum uvrsti u pregovore Srbije i EU predat: Put ka rešenju pitanja Kosova
Foto: 021.rs
Ovo je potvrdio jedan od portparola EK za Euronews Srbija u Briselu. Ovaj predlog prosleđen je Savetu Evropske unije u petak, 2. februara. 
 
To znači da bi obaveze iz Ohridskog sporazuma usaglašenog marta prošle godine postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.
Prema ovom predlogu, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.
 
"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.
Podsetimo, savet ministara EU je još u decembru tražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela. Taj zahtev su u okviru zaključaka prvo usvojili ministri opštih poslova Evropske unije, a nekoliko dana kasnije i lideri zemalja članica EU.
 
Nakon predaje zahteva, očekuje se da će Savet EU usvojiti ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.
 
Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom.
 
EU je i Beogradu i Prištini stavila do znanja da će brzina njihovog napretka u procesu evropskih integracija zavisiti od napretka u primeni ovog sporazuma u okviru dijaloga.
 
Posle predaje predloga, na Savetu EU je da usvoji ove izmene, čime će se formalno obaveze Srbije iz dijaloga obuhvatiti u proces pregovora o članstvu sa Briselom.
 
RSE: Varheji pokušavao da blokira predlog za izmenu Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom 
 
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pokušavao je do poslednjeg trenutka da spreči da obaveze iz dogovora postignutih u Briselu i Ohridu prošlog februara i marta postanu sastavni deo Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom, potvrdilo je za Radio slobodna Evropa (RSE) više sagovornika u Briselu.
 
Predlogom Evropske komisije, koji je prosleđen Savetu EU 2. februara, obaveze iz februarskog Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegov implementacioni aneks usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU. 
 
"Uprkos dva seta važnih zaključaka (na nivou ministara i lidera EU), Varheji je išao protiv svih i pokušavao je da do poslednjeg trenutka to blokira", rekli su izvori RSE.
 
Isti izvori su potvrdili da je od decembra, kada su usvojeni zaključci, vršen veliki pritisak na evropskog komesara, kako od strane šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, tako i od nekih država članica EU.
Savet ministara EU, kako se navodi u zaključcima iz decembra,  tražio je od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela, pre kraja januara 2024.
 
RSE podseća i da su evropski poslanici u više navrata upozoravali na delovanje evropskog komesara Vahrejija koji se smatra bliskim saradnikom mađarskog premijera Viktora Orbana.
 
Rezolucijom koja je usvojena u Evropskom parlamentu u januaru 2023. godine, apeluje se na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varheji predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.
  • Spiridon Kopicl

    05.02.2024 16:45
    izbaciti nas iz mlecnog puta
    Ni za dismo nismo...
  • Vladan

    05.02.2024 09:52
    @Crnogorac NS

    Sjajno, ta fora sa švercom i kršnejem eventualnih sankcija preko Bosne i Crne Gore je veličanstvena, da se u jednu istu muvačinu upetljaju sve gnjide na ovim prostorima pa da ih Zapad reši jednim potezom.
  • Crnogorac NS

    04.02.2024 12:01
    @Dejan
    @Dejan odma da ti kažem da ne postoji promil šanse da Crna Gora ikad uvede sankcije Srbiji ! A u CG postoji Boka Kotorska gde stanuju 100% Srbi i koja se graniči sa Republikom Srpskom i misliš da neko može da spreči da se tuda odvija trgovina ? Nema šanse !
    Misliš da Bosna i Hercegovina može da uvede sankcije Srbiji pored Veta koji ima RS odnosno Dodik ? Nema šanse ! A BiH ima morsku obalu Neum, preko Neuma lete avioni i morem stiže šta treba, a to mogu da spreče samo UN sankcije koje nikad neće biti jer Rusija i Kina imaju Veto u UN. Sloba je imao UN sankcije, a danas je to nemoguće uvesti Srbiji.
    I treće pitanje šta je sa Kaljingradskom oblasti ? Recimo kako objašnjavaš da danas u Kaljingrad uredno roba stiže preko Nato teritorije Poljske i Litvanije i to vozovima i drumskim saobraćajem, a te države su Rusiji uvele sankcije ? To je zato što nema UN sankcija, a onda međunarodni koridori moraju da se poštuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.