VIDEO Protest zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: "Ubili ste pravdu, ali istina živi"

Ispred Apelacionog suda u Beogradu održan je protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
VIDEO Protest zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: "Ubili ste pravdu, ali istina živi"
Foto: 021.rs
Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija Fondacije navela je da su zanemeli što su deset meseci krili od njih odluku Apelacionog suda o oslobađajućoj presudi za ubistvo Ćuruvije. 
 
"Umesto reči doneli smo jednu belu zastavu da je uručimo pravosuđu Srbije, državi Srbiji koja se predala i pokleka pred silom", navela je.
 
Na samom početku protesta prisutnima su se obratili predstavnici Fondacije Slavko Ćuruvija i pozvali građane da nezadovoljstvo zbog presude iskažu sa 25 minuta ćutanja, za svaku godinu koliko je Ćuruvija čekao pravdu.
 
Prisutni su potom, na poziv organizatora protesta, podigli ogledala kako bi pravosuđe pogledalo svoj odraz, nakon ovakve presude.
 
Nakon 25 minuta ćutanja, iz fondacije su poručili da će ostaviti zastavu koju su na početku razvukli ispred Apelacionog suda, na kojoj piše: "Ubili ste pravdu, ali istina živi".
 
Na samom kraju sa razglasa je pušten govor Slavka Ćuruvije.
 
"Ja radim zato što želim da ova zemlja bude uređena tako da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju, da građani mogu slobodno da ih čitaju", čuo se sa razglasa glas Slavka Ćuruvije.
Kako javlja Danas, pre samog početka mogla se čuti glasna buka Sima Spasića, bivšeg predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa KiM, koji je sa transparentima na kojima piše "Slavko Ćuruvija 1949 - 1999 - 2000 - 2012 - 2024" i "Demokratska stranka oslobodila UČK zločince".
 
Došlo je i do manjeg fizičkog obračuna između Spasića i nekoliko okupljenih građana, a nakon desetak minuta rasprave, građani su uspeli da nateraju Spasića da se udalji.
 
 
Novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati organizovali su današnji protest zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.
U pozivu građanima da im se priključe na protestu, udruženja su navela da "25 godina od ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde".
 
 
Na protest zakazan za 14 časova pozvali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.
 
 
Kako podseća Danas, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.
 
Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.
 
Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.
  • Alisa

    05.02.2024 20:26
    Hm
    Ako do sada niste ukapirali da UDBA gospodari zivotom i smrcu neećete nikad..Sve dok se svi ne otpuste iz sluzbi bezbednosti ,ne procesuiraju,ne oduzme imovina nema nista od bilo kakve pravde..UDBA pokriva biznis,poliziku,zivot i smrt..
  • Lol

    05.02.2024 19:24
    @kiko
    U zivotu Coveka je interes i novac! Ko to ne svati…propada u svakom smislu! Ako nije bilo dokaza nemoze se niko osuditi!
  • Kiko

    05.02.2024 17:58
    No red line.
    Ne postoji crvena linija, ni budilnik, koji će prosečnog stanovnika Srbije pokrenuti u promene. Nikakva sudska odluka, nikakva inflacija, ni jedna politička opcija. Oni koji ne podržavaju ovu vlast gledaju kako da napuste zemlju. Oni koji podrzavaju ovu vlast podrzavaju je ili za velike novce ili za mrvice. U svakom slučaju za novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".