Poverenici za zaštitu ravnopravnosti podneta pritužba zbog rasističke izjave Nestorovića

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je danas Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog rasističke izjave Branimira Nestorovića.
Kako kažu u ovoj organizaciji, poslanik Nestorović, poznat po brojnim kvazinaučnim i kvazimedicinskim stavovima do sada ponosno plasiranih u javnosti, imao je rasistički ispad već na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava.
"Nazvavši pojedine poslanike opozicije 'ciganima' i 'ciganijom' u kontekstu ponašanja na sednici, Nestorović je pokazao elementarno nepoštovanje Roma i Romkinja, rasizam tipičan za stereotipizaciju ove nacionalne manjine i nedostojnost obavljanja bilo kakve, a kamoli funkcije u službi građana Srbije koji su na izborima dali glas Nestorovićevom pokretu", kažu u A 11.
Dodaju da se Nestorović svojim skandaloznim izjavama na štetu Roma i Romkinja, ravnopravnih građana Srbije, dodatno pohvalio tako što je na društvenim mrežama objavio snimke svoje izjave, što Inicijativa smatra dokazom da se on ne stidi svog rasizma. 
 
"Na nama, kao članovima ovog društva, je da nikada ne ćutimo na rasizam koji je sveprisutan, glasan i uporan. Branimir Nestorović tek je jedan u nizu nosilaca javnih funkcija koji javno šire rasističke i netrpeljive izjave na štetu svojih građana. Sankcije u ovim slučajevima, nažalost, nisu praksa", kažu u A 11 i zaključuju da bi nulti stepen tolerancije na rasizam morale da pokažu i institucije koje su nadležne za odbranu ljudskih prava svih građana Srbije. 
  • Imam predlog

    07.02.2024 17:01
    Plavooki
    Naći nekog plavookog Srbina, voljnog da podnese tužbu protiv Nestorovića. Neka bude uvređen zbog izjave da nije čisti Srbin već delom vanzemaljac!
    Biće najsmešnije suđenje u istoriji!

  • Lila

    07.02.2024 15:42
    Da je Srbija normalna zemlja poverenica bi sama reagovala. A ne bi ni BN bio u skupštini.
  • Radojka

    07.02.2024 15:05
    Pa sta?
    Slusali smi i gore stvari...ima demokratsko pravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija