FOTO: Odvoze se automobili iz Muzeja u Beogradu zbog iseljenja, jedan je bio Titov

U popodnevnim časovima iz Muzeja automobila, čije je prinudno iseljenje počelo jutros, počelo je odvoženje vozila, koja će biti smeštena u privatnim garažama u Beogradu.
Taj posao biće nastavljen sutra.
 
Muzej automobila se nalazi u ulici Majke Jevrosime 30, u zgradi koja je podignuta 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra.
U garaži je ostala arhivska građa, razni albumi, zbirka prvog srpskog šofera Sretena Kostića - njegov kofer za lične stvari i vozačka dozvola iz 1903. godine - kao i razni eksponati koji će u narednim danima biti izneseni.
 
Muzej automobila su zajednički osnovali 1994. godine Skupština Beograda i kolekcionar automobila, reditelj i nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković, koji je preminuo 2021. godine.
U Muzeju su, između ostalih, bili izloženi i automobili u kojima se vozio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.
 
 
Značaj zgrade u kojoj je Muzej proističe iz činjenice da je Moderna garaža bila prvi objekat te vrste ne samo u Beogradu, već i na Balkanu, da je po tehničkim mogućnostima bila rame uz rame sličnim objektima u Zapadnoj Evropi, da su u njoj sačuvani značajni pneumatski alati i da je bila centar auto-sporta u Beogradu.
 
 
  • zgađen

    09.02.2024 07:53
    Uobičajeno
    KRadikali ruše i ruže Beograd svakoga dana. Ovo nije iznenađenje.
  • ex Pezos

    09.02.2024 07:48
    SVAKA ROBA IMA ...
    Lepu cenu ce ti oldajmeri postici .
    Ovi ce poceti da prodaju i kosti predaka , procitah da se grobna mesta uveliko preprodaju . Nazire li se kraj ???
  • Sale

    09.02.2024 01:44
    Napraviće Vučko novi muzej, za jedno 200-300 miliona evra. Treba samo srušiti Kalemegdan, zoološki i biće mesta kolko voliš! Ajmo fantomi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija