VIDEO: U severnom delu Kosovske Mitrovice održan veliki skup protiv odluke Prištine o dinaru

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je danas veliki protestni skup sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da zabrani odluku Prištine o zabrani dinara.
Dragiša Milović iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veliki skup prilika da se izrazi nezadovoljstvo zbog jednostranog poteza da se ukine dinar. On je istakao da je ta odluka direktno uperena protiv srpskog naroda i da preti opstanku srpskog naroda na KiM.
 
"Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolesni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi, biće im uskraćeno pravo na lečenje", rekao je on.
Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane, što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. i 2015. godine.
 
"To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana pre 11 godina Priština ne želi da je formira, a Brisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostranim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na severu", rekao je Milović. 
Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja "Majka devet Jugovića", poručila je sa skupa da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji i da "moramo da budemo jedinstveni i složni i da ostanemo na vekovnim ognjištima".
 
"Nije lako biti Srbin, nismo bez korena i istorije, svetinje govore umesto nas i potvrđuju identitet srpskog naroda. Ljudi traže pravo na život, slobodu, golo parče hleba. Teško je kada je neko gladan a neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj. Jedino mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo našoj deci da nam je sve uskraćeno? Nikada nije bilo lako ali smo pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. Preživećemo i ovo jer je gospod uz nas, zaštitiće nam decu i mi ćemo slati naše molitve", rekla je ona.
 
 
Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.
 
"Pozivamo čitav demokratski svet da ih čuje i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogući da živimo kao normalan svet", rekla je ona.
 
 
Skup je počeo intoniranjem himne Srbije na glavnom šetalistu u blizini Trga braće Milić, a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije, od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM. Prisutni su nosili zastave Srbije i transparente "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija".
  • Liman

    12.02.2024 18:19
    A da se u Srbji uvede evro? Svima bi nam bilo lakše. Ko je za nek digne dva prsta!
  • Tinkerbell

    12.02.2024 17:35
    Ko neće evre neka ih pošalje meni, ja nisam gadljiv.
  • zztop

    12.02.2024 16:44
    Život damo al dinar nedamo , dinar nas je održao ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija