Zbog pojave malih boginja: "Batut" izdao niz mera koje lekari treba da preduzmu

Pooštren je epidemiološki nadzor zbog pojave malih boginja na teritoriji Srbije, nakon što su u Beogradu potvrđena tri slučaja zaraze.
Zbog pojave malih boginja: "Batut" izdao niz mera koje lekari treba da preduzmu
Foto: Pixabay
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja dostavili su zdravstvenim ustanovama šta sve mora da se preduzme u slučaju da postoji sumnja ili se potvrdi ta zarazna bolest.
 
Zdravstveni radnici su u obavezi da prijave nadležnom zavodu za javno zdravlje svaku sumnju na male boginje, da se obavezno uradi laboratorijska dijagnostika. 
Ukoliko se potvrdi zaraza, pacijent mora da se izoluje i leči. 
 
Neophodno je sprovesti zdravstveni i epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, zatim vakcinaciju osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata.
U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" juče je potvrđen treći slučaj malih boginja u Beogradu. Reč je o dečaku koji ima osam godina i koji do sada nije primio nijednu vakcinu. Dete ide u drugi razred osnovne škole.
 
Prethodno su potvrđena dva slučaja malih boginja, kod tinejdžera (15) i njegove majke. Tinejdžer je lečen zbog upale pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.
  • pajo patak

    13.02.2024 12:20
    pitanje:
    "Batut" izdao niz mera koje lekari treba da preduzmu
    Šta батут treba da preduzme ?
  • Zvoncica

    13.02.2024 11:43
    ...
    Vakcinacija je obavezna ZAKONOM!
    Jedna jedina mera je kaznjavanje onih koji se ne vakcinisu. Pustite lekare i domove zdravlja vise na miru! Evo pitanja: kako i zasto moze dete koje nije vakcinisano da se upise u vrtic ili skolu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija