Američki komandant: Mirovne snage spremne da spreče bilo kakvo nasilje na severu Kosovu

Američke mirovne trupe na Kosovu su dobro opremljene i spremne da spreče nasilje u etnički podeljenom severu Kosova, rekao je pukovnik Ros Voker.
Američki komandant: Mirovne snage spremne da spreče bilo kakvo nasilje na severu Kosovu
Foto: Beta/AP
Ovaj komandant američkih vojnika iz Teksaške nacionalne garde dodao je da je Kosovo često "stecište oružanih sukoba u kojima je nedavno ubijen policajac", prenosi Kossev.
 
Nakon nasilja koje je izbilo prošlog septembra tokom kojeg je u pucnjavi između Kosovske policije i naoružanih napadača koji su došli iz Srbije jedan policajac ubijen, NATO je pojačao svoje prisustvo sa još 1.000 vojnika, piše Rojters.
Više od 570 američkih vojnika služi u misiji koju vodi NATO, a koja ukupno broji oko 4.500 angažovanih vojnika.
 
"Dobro smo pripremljeni, dobro obučeni i opremljeni da reagujemo na bilo šta što bi moglo da se dogodi ovde. Iako smo spremni da reagujemo na bilo šta, uvek želimo da prvo stvari rešimo kroz miran dijalog", naveo je u intervjuu za Rojters pukovnik Ros Voker.
Neki od američkih vojnika nalaze se u kampu "Nothing Hill" u blizini Leposavića, grada na severu, i na rutama koje povezuju Kosovo i Srbiju.
 
Oni parkiraju svoje bele kamione koji nisu oklopni blizu granice sa Srbijom, a zatim patroliraju pored metalnih šipki na kojima su donedavno stajali znakovi koji su označavali graničnu liniju između Kosova i Srbije.
 
Patroliraju pešice i naoružani su samo pištoljima, što je znak da je situacija u poslednje vreme mirna, piše Rojters.
 
Ipak, kosovski premijer Aljbin Kurti je u decembru rekao da se naoružani ljudi koje podržavaju srpske bezbednosne agencije obučavaju za nove napade, što je Srbija negirala.
 
Prištinska centralna banka saopštila je 1. februara da je srpski dinar kojim se isplaćuju penzije, socijalna davanja i finansira obrazovni i zdravstveni sistem u srpskim sredinama nezakonit.
Kurti je naveo da je mera doneta kako bi se prestalo sa praksom prenošenja gotovine preko granice u vrećama, te kako bi se umesto toga novac prebacivao preko bankovnih računa i potom podizao u zvanično priznatoj valuti – evro.
 
Lokalni mediji izvestili su da je beli kombi koji je prevozio gotovinu u dinarima zaustavljen u sredu na granici tokom ulaska na Kosovo, što je izazvalo zabrinutost srpskog stanovništva da li će dobiti penzije.
 
Zapadne zemlje pozvale su Kosovo da odloži sprovođenje odluke o zabrani upotrebe dinara. Taj potez je razljutio Sjedinjene Države, glavnog saveznika Kosova.
 
"Ako nas ne tretiraju kao partnera, možda ga (Kurtija) i mi nećemo tretirati kao partnera", rekao je ove nedelje za Glas Amerike Džim O'Brajen, pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.
  • Vladan

    17.02.2024 10:21
    Nema potrebe, videli smo kod Banjske da Kosovari i sami izlaze na kraj s teroristima bez ikakvih problema.
  • Agamemnon

    17.02.2024 07:47
    Biće
    Nama dobro samo vi ajte kući ...
  • V5

    17.02.2024 07:23
    Čemu to?
    Komandant trenira strogoću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.