Na Kosovu se danas brojnim manifestacijama obeležava 16 godina od proglašavanja nezavisnosti

Obeležavanja 16 godina od proglašenja nezavisnosti danas će početi svečanom sednicom vlade Kosova.
Na Kosovu se danas brojnim manifestacijama obeležava 16 godina od proglašavanja nezavisnosti
Foto: Pixabay
Nastaviće se podizanjem zastave Kosova u dvorištu vlade, polaganjem venaca ispred spomenika na grob bivšeg predsednika Ibrahima Rugove, Adema Demaćija, u memorijalnom centru Adem Jašari u selu Prekaze, na spomenik nestalih.
 
Kako je saopšteno iz vlade Kosova, u programu proslave su i prijem koji organizuje predsednica, predsednik parlamenta i premijer kao i svečani koncert Kosovske filharmonije.
U Prištini se organizuje poseban program na trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sednice skupština opština i polaganje venaca na spomenika palih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.
Kosovo je u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija to formalno ne priznaje.
 
Briselskim sporazumom i takozvanim tehničkim sporazumima nakon njega iz 2011. i 2013. godine, institucije Srbije na Kosovu su posle jednog veka raspuštene ili su neke priznate kao kosovske, kao što su policija, sudstvo, telekomunikacije, carina, lokalne samouprave.
 
Od institucija Srbije na Kosovu postoje još zdravstvene i obrazovne institucije.
  • Лиманац

    17.02.2024 16:04
    Косово и Метохија је Србија.
    Нелегална независност, супротна међународном праву, Повељи УН, Резолуцији 1244 и Уставу Републике Србије.
  • Salašar

    17.02.2024 14:45
    Posedujem jedan salaš kod Srbobrana, i proglasio sam nezavisnost za njega. Otprilike to samoproglašenje teritorije ima isto značenje kao i ovo iz Prištine. Moj salaš i Kosovo su u istom rangu države, nema nas u UN-u.
    Svako može sam sebe da samoproglasi i ovo što radi Priština je smešno
  • Професор

    17.02.2024 12:53
    Није Космет први пут под окупацијом а надам се да неће векове чекати до ослобођења. А у многоме је до нас и јачања свести како нас бела куга уби.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.