Grujičić: Razmatramo vakcinaciju majki protiv velikog kašlja

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da se razmatra početak vakcinacije majki protiv velikog kašlja kako bi novorođena deca bila zaštićena u prvim mesecima života.
Ministarka je povodom nedavnih smrti novorođenčadi od posledica velikog kašlja ocenila da se to pitanje ozbiljno razmatra, i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku.
Ona je naglasila za TV Pink da je veliki kašalj posebno opasan za novorođenčad.
"U nekim sredinama je problem što se vakcinacija ne obavi na vreme. U malim sredinama stepen vakcinacije kod dece je 98 odsto pošto su ljudi usmereni na pedijatra i veruju mu", rekla je Grujičić, i dodala dok je u velikim sredinama procenat vakcinacije slabiji.
 
Dodala je da je potrebno vratiti poverenje u medicinu i lekare, i da je vakcinacija dece "jedina prava stvar", i da se tiče zdravlja ostale dece u okruženju.
 
U Srbiji su od početka godine potvrđena 502 slučaja velikog kašlja i prijavljena dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Kako se navodi, najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.
Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, njih 37 ili 7,4 odsto bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih, njih 28, bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.     
 
Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije, odnosno učestalosti bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga. 
  • Chiske

    20.02.2024 14:07
    Za nevakcinisanost ste iskljucivo krivi vi politicari i nestrucni imbecili koji su na visokim pozicijama jer narod vam nista vise ne veruje!
  • Andrija Šrek

    20.02.2024 13:39
    ?
    A da možda razmotri da se kod SVE DECE sprovede ZAKONSKI OBAVEZNA vakcinacija?
  • Salamander

    20.02.2024 13:12
    bahato!
    "Dok ne dobiješ termin, ili si ozdravio ili umro: Velike gužve u novosadskim ambulantama"
    zdravstvo u rasulu a ona bi da bide i kažnjava!
    To je domen zakona a tvoj domen nekadarnja gospodjo, je da dovedeš zdravstvo u red. Ili daj ostavku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija