Grujičić: Da su kolege porazgovarale sa majkom preminule bebe, možda sve ne bi bilo tako dramatično

Ministarka zdravlja Danica Grujičić očekuje da će u narednih nedelju dana ili dve nedelje biti objavljeni rezultati stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici.
Grujičić: Da su kolege porazgovarale sa majkom preminule bebe, možda sve ne bi bilo tako dramatično
Foto: 021.rs

Nadzor se sprovodi nakon što je porodilja Marica Mihajlović objavila da je njena beba preminula od povreda nanetih tokom porođaja, prenosi RTS.

Grujičić ističe da je potrebno razgovarati i sa okrivljenim ginekologom, koji je uhapšen nakon tog događaja i čuti njegovu verziju.
 
"Obratili smo se tužilaštvu da omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja, jer jedino tako možete da vidite šta se desilo. Jednostavno će ga pitati o medicinskim stavovima koje on treba da prokomentariše kao lekar", rekla je Grujičić za RTS navodeći da očekuje u narednih nedelju dana ili dve nedelje izveštaj stručnog nadzora.
 
Njena glavna zamerka je što nije pokrenut unutrašnji stručni nadzor.
"Kad god se neki incident desi, napravi se sastanak, napravi se unutrašnji stručni nadzor. Da su kolege možda porazgovarale sa majkom, da je sve to bilo drugačije, da su pokazali malo, da kažem, psihološkog umeća, možda sve to ne bi bilo tako dramatično. Ovako je došlo do jedne jako ružne generalizacije i mogu da vam kažem da su ogorčeni ginekolozi i akušeri, pogotovo oni koji smatraju da vrlo odgovorno i pošteno rade svoj posao", navela je Grujičić.
 
Ističe da ne treba generalizovati neku pojavu, jer se onda dolazi do situacije poput one do koje je došlo u Sremskoj Mitrovici, gde su dvoje specijalizanata rekla da ne žele više da specijaliziraju ginekologiju i akušerstvo.
 
"Doći ćemo u jednostavnu situaciju da zbog nepoverenja i zbog prostog straha od toga da će svako biti optužen, neće imati ko da porađa žene", rekla je ministarka zdravlja.
 
Grujičić je navela i da stručna komisija pravi informator za sve trudnice, u kojem će biti pojašnjeno i kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljuju medicinske zahvate da pomognu da beba što pre izađe, kao i o tome šta sve može da se desi za vreme trudnoće.
 
"Jedna sveščica od desetak, dvadeset strana, gledaćemo da napravimo jednu aplikaciju na mobilnom, tako da mlade majke, pogotovo ove žene koje se prvi put porađaju, mogu da znaju šta ih sve čeka i šta su medicinski zahvati koje morate da sprovedete da biste spasili i život deteta i život majke", rekla je Grujičić.
 
Nakon što je Marica Mihajlović izašla u javnost, javile su se i druge žene koje su podelile svoje negativno iskustvo sa porođaja.
 
"Ja ne želim sada da kažem da nema ružnog odnosa prema pacijentima. Ima. I od strane srednjeg medicinskog osoblja, i od strane lekara, ali to je stvar domaćeg vaspitanja. Ne može sad ministarstvo da se bavi domaćim vaspitanjem. Kako se vi ponašate prema jednom pacijentu, to je odraz kako ste vaspitani", poručila je Grujičić.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Zera

    21.02.2024 20:42
    Sramotno je sta izjavljuje ministar zdravlja u jednoj “pravnoj” drzavi.ministarka je jedno veliko razocarenje.Da je imala domaceg vaspitanja ne bi bila ministar i ovakve izjave davala.nazalost,pa nema ko njeno domace vaspitanje da preispita.
  • JaPaJa

    21.02.2024 20:04
    Komšinica
    Danice, ti da imaš imalo obraza i stida barem bi se malo zacrvenela. To rumenilo koje koristiš nije dovoljno. Skakanje po stomaku, psovanje i na kraju ubistvo deteta? Pa tako može i moja komšinica, koja čak nije ni babica, da me porađa. Čuješ li ti sebe?!
  • Vreme

    21.02.2024 17:18
    Prijateljica se u betanijj mucila 18h, da bi tek onda otisla na carski, jer vise nije bilo ni plodove vode. Zar nema neki protokol, procedura ako pukne vodenjak, koliko sati ce se zena muciti dok je ne porode. Valjda postoje neka pravila... a ne da puste zenu da se 18h sati muci i da ima kontrakcije, a da se nista ne otvara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija