"Ne brini, mi smo uz tebe": Tribina o nasilju nad ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama u CK13

Tribina o nasilju nad ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama "Ne brini, mi smo uz tebe" održaće se u četvrtak, 15. februara u Omladinskom centru CK13.
"Ne brini, mi smo uz tebe": Tribina o nasilju nad ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama u CK13
Foto: Pixabay
O majčinstvu kao ličnom/političkom pitanju, o problemu ginekološko-akušerskog nasilja i političkom i pravnom odgovoru na njega govoriće: Dragana Pandurević Jovović, Inicijativa "Stop akušerskom nasilju", urednica portala Zadovoljna.rs, Jelena Stanković, advokatkinja, jedna od autorki izveštaja "Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama", Magdalena Rašković, studentkinja psihologije i aktivistkinja i Una Danilović, pravnica, volonterka Udruženja građanki FemPlatz.
Razgovor će moderirati Slavica Trifunović, novinarka, autorka podkasta "Devojka iz predgrađa" (podcast DIP).
"Ne brini" su reči podrške koje se upućuju porodilji pred neizvesnošću porođaja, ali nekad neposredno nakon tih reči sledi nasilje, kako svedoči jedna od žrtava: "Ne brini, ako se onesvestiš, probudićemo te šamarima".
 
Nedavni događaj zlostavljanja porodilje Marice Mihajlović od strane lekara koji je vodio njen porođaj i smrt njene novorođene devojčice usled traumatičnog porođaja iznova je otvorio traume bezbroj žena u Srbiji koje su preživele ginekološko i akušersko nasilje. Mnoge majke i deca nisu preživeli.
 
Svedočanstva brojnih žena koje su se ohrabrile da javno govore o doživljenom nasilju nam saopštavaju da ginekološko-akušersko nasilje, kao i svaki drugi oblik nasilja nad ženama, nije nikad slučajan i izolovan događaj, već duboko strukturni i široko rasprostranjen oblik društvenih odnosa moći i nasilja. Iz tog razloga je nužno da se o akušerskom nasilju govori javno i kao o društvenom problemu. Neophodno je da se pitanje materinstva i reproduktivnih prava tematizuje u kontekstu vladajuće patrijarhalne kulture koja obezbeđuje kontinuitet svakodnevnog nasilja nad devojčicama, devojkama, ženama.
 
Danas u Srbiji reči "ne brini, mi smo uz tebe" žene upućuju jedne drugima, obećavajući solidarnost i vernost u udruženoj borbi za pravo na život u slobodi i sigurnosti. Jer tek u samostalnosti, slobodi i sigurnosti će i 'stvaranje i podržavanje novog života', kako je pisala Adrienne Rich, 'pripadati istoj oblasti odlučivanja, borbe, iznenađenja, mašte i svesnog razmatranja, kao i svaki drugi težak ali slobodno izabran posao'.
 
Tribina počinje u 19 sati.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič