Bebac ministarki predao zahteve za bolje uslove u porodilištima: Uvesti jasan kodeks ponašanja

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada predao je danas zahteve ministarki zdravlja Srbije Danici Grujičić za bolje uslove u porodilištima, sa posebnim akcentom na smanjenje akušerskog nasilja.
Bebac ministarki predao zahteve za bolje uslove u porodilištima: Uvesti jasan kodeks ponašanja
Foto: Pixabay
Bebac je predložio ministarki da se obezbedi dovoljan broj lekara i medicinskog osoblja u porodilištima, jer je to ključno za prevenciju akušerskog nasilja, pošto omogućava pružanje adekvatne i pažljive zdravstvene nege tokom porođaja.
 
"Nedostatak medicinskog osoblja može dovesti do preopterećenosti, stresa i nedovoljne pažnje prema pacijentkinjama povećavajući rizik od neželjenih incidenata i neljudskog postupanja", naveo je Bebac na sastanku sa ministarkom.
Dodao je i da je potrebno hitno obezbediti procedure i protokole za lekare i za trudnice, za sigurnost pacijentkinja i medicinskog osoblja, ali i uvesti jasan kodeks ponašanja za lekare i osoblje.
 
Bebac je zatražio i da se obezbedi bezbolniji porođaj, ne samo epiduralnom anestezijom, pošto u porodilištima periodično nedostaju adekvatni analgetici.
"Terapija bola zagarantovana je Zakonom o pravima pacijenata. Neophodno je da svaka pacijentkinja ima dostupnost obezboljavanja porođaja kako bi lakše prošla kroz celokupno iskustvo. Ovom terapijom porođaj se olakšava pacijentkinji, ali i osoblju jer je pacijentkinja usmerena na saradnju sa osobljem i lakše se može komunicirati. Na duge staze obezbediti epidural u svim porodilištima", naveli su.
 
Dodali su da je porodiljama neophodno omogućiti i pratnju na porođaju, jer pruža emocionalnu podršku i sigurnost trudnici tokom ovog intimnog i često mukotrpnog procesa.
 
"Prisustvo bliske osobe, poput partnera ili člana porodice, može značajno umanjiti stres, anksioznost i osećaj usamljenosti, čime se poboljšava celokupno iskustvo porođaja", naveo je Bebac.
 
Podsetimo, pokret Kreni-promeni predao je danas zahtev Betaniji da se porodiljama omogući pratnja u porođajnoj sali, po uzoru na prakse iz celog sveta, o čemu opširnije OVDE.
 
Inicijativa za obezbeđivanje besplatne pratnje ženama na porođaju pokrenuta je nakon što je porodilja Marica Mihajlović optužila ginekologa - akušera iz bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje, 12. januara, zbog čega je, prema njenim rečima, beba preminula.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti