Kako, posle svega, mirne glave otići na porođaj?

Nakon potresnih svedočenja o akušerskom nasilju najvažnije pitanje koje u ovom trenutku muči mame je: kako da, što mirnije i staloženije, odu u porodilište kada dođe vreme.
Kako, posle svega, mirne glave otići na porođaj?
Foto: Pixabay
U organizaciji roditeljskog portala Bebac održan je onlajn panel, gde su trudnicama pokušale odgovore da daju prof. dr Olivera Kontić Vučinić, GAK Višegradska, Ivanom Soković Krsmanović, advokaticom i Leonorom Pavlicom, psihološkinjom i psihoterapeutkinjom. 
 
Tokom emisije, gošće su govorile o sadašnjem osetljivom trenutku, sagledale pojam akušerskog nasilja, pričale o osnaživanju žena, pravima porodilja, mogućnosti odbijanja procedure, o tome kako reagovati na verbalno nasilje i terapiji bola. 
Psihološkinja Leonora Pavlica se založila za to da se trudnicama vrati osećaj moći i rekla da žena ravnopravno učestvuje u porođaju, jer je i ona sama takođe ekspert za svoju trudnoću.
 
U drugom delu emisije, Leonora Pavlica dala je konkretne savete kako se izboriti sa anksioznošću u trudnoći.
Prof. dr Olivera Kontić Vučinić rekla je da sadašnja situacija utiče loše i na akušere, kao i da u ovom trenutku u Srbiji ima manje od 2.000 ginekologa, od kojih ne rade svi u porodilištvu, a koji obave oko 60.000 porođaja godišnje.
 
Ona rešenje vidi u pravovremenoj edukaciji trudnica i informisanom pristanku, koji bi se obavio pre nego što žena dođe na porođaj. 
 
"To ne bi trebalo čitati onog trenutka kada dođete u samo porodilište, to je nešto što ženi koja je trudna treba predstaviti na vreme. Možda dva meseca pre porođaja, da ona može da iščita, da pita svog ginekologa ako joj nešto nije jasno i u krajnjoj liniji da pita i akušera koji će je porađati", rekla je prof. dr Olivera Kontić Vučinić. 
 
Ona je pozvala žene da ako se susretnu sa verbalnim nasiljem, odmah, istog trenutka, makar to bilo i u porođajnoj sali, preduzmu korake da se zaštite - da pozovu starijeg lekara, direktora klinike, zaštitnike pacijenata i da se obavezno napravi službena beleška. 
 
"Jako je teško da trudnice budu mirne glave, ali je od ključne važnosti da znaju svoja prava", istakla je advokatica Ivana Soković Krsmanović.
 
Ona je upozorila da je pojam akušerskog nasilja odavno prisutan u Srbiji, da je to neprihvatljivo i da se mora mora rešavati sistemski. Ona je dala niz pravnih saveta šta porodilje mogu da urade ukoliko smatraju da su njihova prava prekršena. 
 
U diskusiju su se mogle uključiti i mame i buduće mame, koje su panel pratile preko Bebac platformi na društvenim mrežama.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Dobro

    06.02.2024 22:41
    Pitanje
    Sve je ovo otišlo predaleko. Sa jedne strane, mora se pričati o tome, ne smemo ćutati ni žmureti na ta zlodela,a sa druge strane ovo može jako uznemiriti trudnice, kao i žene koje planiraju trudnoću. Treba nam više stručnog osoblja, trebaju nam neukaljani doktori, sestrice, koji imaju osećaja, koji nas razumeju. Buduće mame ne smeju da strepe, ne smeju da misle o najgorem. Dovoljan je strah od samog porođaja, kao bolnog čina, a ne još i taj strah hoće li preživeti one i bebe :( Trgnite se medicinari, mi nismo stoka, ne idemo na klanje, nemojte nas tako ni tretirati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija