Poverenica priprema preporuku za postupanje u porodilištima: Da iskorenimo ono što je loše

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima.

Poverenica je istakla da podnosi i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći.

"Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što jeste loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom", upozorila je Janković za RTS.
 
Poverenica je navela da postoje sistemi kazni i protokoli, navodi ona, ali da je potrebna kontinuirana edukacija i evaluacija mera.
 
"Potrebno je da imamo jasne procedure i protokole, od radnika na prijemu pa do lekara. U redu je da nemaju isto ushićenje kao mi i naša porodica, ali niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu i ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena", predočila je Janković.
Ona je objasnila da reč o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama.
 
"Ministarstvu zdravlja je stigla inicijativa vidimo i najavu da postoji spremnost da se prihvati, da se ženama omogući pratnja, podrška člana porodice, onoga koga žena izabere ukoliko želi", rekla je Janković.
 
Deo preporuka će se odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.
 
Janković je rekla da se deo pritužbi, koje su im stigle, ticao upravo toga - "da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića".
 
"U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave", rekla je Janković. 
 
Podsetimo, u poslednjih nekoliko nedelja, nakon smrti bebe u Sremskoj Mitrovici i porodilje koja je prijavila akušersko nasilje, na stotine žena javljalo se sa svojim iskustvima. One su svedočile o tome da akušersko nasilje u Srbiji traje već decenijama - od vikanja i šamaranja pa do sprovođenja zastarelih, bolnih i opasnih zahvata.
 
Žene su retko prijavljivale ovakvo postupanje iz različitih razloga, poput nepoverenja u institucije,  nemogućnosti pronalaska veštaka koji bi veštačili u slučajevima koji bi mogli da budu štetni po njihove kolege i izostanka podrške okoline.
 
Problem je i nepoznavanje svojih prava i pravnih mehanizama, a kada slučaj eventualno stigne do suda dolazi do novih prepreka. Sudski sporovi su dugi, naknade štete su niske, pa često dođe i do zastarelosti predmeta. 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Mima

    06.02.2024 18:04
    Koji zakon ili član kog zakona je odredjen za porodilišta da se drže pod ključem?Da posete za bebu i mamu nisu dozvoljene. Isto pitanje za zakon šta odredjuje i ko odredjuje,a gde piše da nije dozvoljeno osobi koja se ne poradja da prisustvuje porodjaju. Osoba koju trudnica izabere.
    Gde da tražim i postoji li tako nešto. Makar se zvalo i bolnička procedura. Ali,nije zakon!!!
  • Lanac

    06.02.2024 11:35
    Šta je problem da se u porođajne, operacione sale postave kamere kao na Tehničkim pregledima ? Zvuči grubo ali verujem da bi bilo efikasno i da bi sprečilo ovo što se dešava.
  • Podrška

    06.02.2024 09:41
    Prioriteti
    "Da iskorenimo ono što je loše.."
    - Pozdravljam ! Prvo one koji su, uglavnom bez kvalifikacija, došli ili postavljeni posle juna 2012.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija